Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Gabriel Bebeșelea

Publicat: vineri, 29 Septembrie 2023 , ora 15.30

Gabriel Bebeșelea dirijează astăzi și mâine concertele ce marchează deschiderea noii stagiuni a Filarmonicii "Banatul" din Timișoara. Despre lucrarea monumentală aleasă pentru acest eveniment, dar și despre artiștii care o vor interpreta ne vorbește chiar acesta, într-un interviu acordat colegei noastre, Sarah Natsis:

Domnule Gabriel Bebeșelea, Filarmonica Banatul din Timișoara deschide stagiunea 2023-2024 într-un mod spectaculos din mai multe puncte de vedere. Să începem cu programul pregătit. Astăzi și mâine publicul va putea audia o lucrare prezentată pentru prima dată în Timișoara și pentru a doua oară în România. Este vorba despre lucrarea vocal-simfonică "Gurre-Lieder" de Arnold Schönberg. Cum ați descrie această lucrare?

Este o piatră de temelie a istoriei muzicii pentru că e una din lucrările care au schimbat radical mersul sonor de la începutul de secol XX. În această lucrare, Schönberg nu doar că realizează că sistemul tonal funcțional, din punctul lui de vedere, era epuizat și în urma acestei grandioase lucrări - pentru care e necesar un aparat instrumental și vocal de cel puțin 400 de persoane - el dezvoltă sistemul serial dodecafonic și inventează Sprechgesang-ul, o altă particularitate tipică a lui Arnold Schönberg. Așadar, pentru întreaga istorie a muzicii, "Gurre-Lieder", a cărei geneză a durat mai bine de un deceniu, este o piatră de hotar, este momentul în care se schimbă întregul aspect sonor al începutului de secol XX.


Știm că acesta este cel mai amplu proiect din istoria Filarmonicii din Timișoara. În cadrul celor două concerte vor evolua peste 400 de instrumentiști și artiști lirici din Germania și România. Vorbiți-ne despre ansamblurile care vor evolua astăzi și mâine.

În primul rând, acest proiect se desfășoară datorită "Capitalei Culturale Europene" (n.r. Proiectul face parte din Programul cultural "Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii") și s-au unit pentru realizarea acestei muzici absolutamente spectaculoase și grandioase Filarmonica de Stat "Banatul" prin orchestra sa și Corul "Ion Românu", Opera Națională Română din Timișoara prin corul său, Liceul "Ion Vidu" prin corul său, Orchestra Operei din Gera (oraș înfrățit cu Timișoara) prin orchestra și corul său și Corul "Rutheneum" tot din Gera. Așadar, 400 de muzicieni vor interpreta la Timișoara, pentru a doua oară în istoria muzicii românești, această lucrare fascinantă, după ce deja am avut două concerte în Gera.


Vor evolua, de asemenea, 6 soliști. Vorbiți-ne despre profilul interpretativ al acestora și despre modul în care ați ajuns la această formulă.

Este o coproducție, iar soliștii sunt și din partea germană și din partea română. Mă bucur foarte mult că pe scenă se alătură Roy Cornelius Smith în rolul "Waldemar", Michaela Kaune va fi "Tove", Ruxandra Donose va fi "Waldtaube", Cosmin Ifrim - "Klaus Narr", povestitorul este Johannes Schwärsky, iar în rolul țăranului este Bogdan Baciu. Sunt câteva dintre cele mai importante voci atât din România, cât și din Germania. Pentru această lucrare e nevoie de voci wagneriene, aceste tipologii extrem de rar întâlnite și tot ceea ce se petrece pe parcursul întregului oratoriu trece prin filtrul personalității vocale a fiecăruia dintre soliștii prezenți.


Conducerea dirijorală va fi asigurată de dumneavoastră cu sprijinul dirijorilor asistenți Cristian Spătaru, Dominik Tomas
Kozłowski și Ana Spasovska. Ce ne puteți spune despre colaborarea cu cei trei?

Toți trei sunt colaboratori de-ai mei cu care am o relație destul de îndelungată și mă bucur foarte mult că participă la acest proiect extrem de activ. Fiind o coproducție de magnitudinea aceasta, e nevoie de multe repetiții pregătitoare și multe repetiții defalcate. Sunt puține săli în care poți să pui pe scenă atât de mulți muzicieni. E necesar ca multe repetiții să se defășoare în paralel. Așadar, prezența celor trei dirijori care au pregătit repetițiile a fost un lucru extrem de necesar și extrem de benefic pentru tot acest aparat absolut "mamut", care va fi prezent astăzi și mâine la Timișoara.

Credit foto: Ronny Ristok

Interviu realizat de Sarah Natsis