Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Gabriel Bebeșelea

Publicat: marți, 14 Aprilie 2020 , ora 17.11

Născut și crescut la Sibiu, tânărul dirijor Gabriel Bebeșelea este actualmente dirijorul principal al Filarmonicii "Transilvania" din Cluj Napoca, orașul în care și-a continuat studiile universitare, înainte de a porni în alte etape pe drumul perfecționării sale artistice, în alte importante centre culturale europene. Cu o agendă foarte încărcată în ultima perioadă, Gabriel Bebeșelea este și el acum - ca întreaga comunitate a muzicienilor interpreți - în "Stand By"... A răspuns cu multă amabilitate câtorva întrebări adresate prin telefon.

Înțeleg că sunteți la Cluj în momentul de față?

Nu, mă aflu la Sibiu în acest moment.


Deci, la Sibiu în izolare?

Exact.


Ce face dirijorul Gabriel Bebeșelea într-o asemenea perioadă?

În primul rând, încerc să o iau ca pe o oportunitate. De mult timp aveam nevoie să apăs pe butonul de pauză. Încerc să citesc cărți pe care mi-am propus demult să le citesc și n-am avut timp, încerc să studiez partituri pe care nu am avut timp să le studiez, încerc să restudiez lucruri care m-au interesat și pe care aș vrea să le aprofundez... O iau ca pe o pauză absolut necesară din care pot să ies mai bun decât înainte.


Și poate mai plin de inițiative pentru noi proiecte?

Absolut! Chiar în perioada aceasta lucrez cu mai mulți colegi la mai multe proiecte care ar trebui să se desfășoare atunci când această situație se va încheia; sper, cât de curând posibil, pentru că în primul rând, ca muzicieni, avem nevoie de contactul cu publicul.


Și, dincolo de aceasta, am constatat urmărind cât de cât media online faptul că sunteți implicat alături de colegii clujeni și în proiecte care încearcă să vă țină aproape de public, dar altfel.

Da. Alături de Filarmonica Transilvania desfășurăm câteva proiecte atât proprii, ale Orchestrei Filarmonicii și ale Corului Filarmonicii de Stat, cât și proiecte internaționale. Cred că e foarte important în acest moment să transmitem mesaje că suntem alături de publicul nostru și că suntem alături de cei care doresc să asculte muzica pe care o facem și, mai ales, e o necesitate a noastră, personală, pentru că fără scenă și fără public putem spune că... noi nu suntem întregi. Și-atunci, lucrul acesta e de dorit din punctul meu de vedere, să încercăm cât mai mult să ne apropiem din izolare. Iar ideea acestor proiecte e, de fapt, de a transmite mesajul că putem să fim uniți și putem să fim solidari chiar dacă suntem în această... solitaritate.

Cred că arta în general e utilă și cred în resursele artelor de a schimba vieți. Mai ales în aceste momente în care lumea stă în casă și își caută resorturi necesare pentru a funcționa și pentru a merge mai departe, foarte mulți cred că se îndreaptă spre arte, se îndreaptă spre muzică, se îndreaptă spre artele vizuale. Și-atunci, cred că e un moment oportun să încercăm tot ceea ce ține de noi ca muzicieni să transmitem mesajul că le suntem alături.


Și așa au apărut și acele proiecte nostime pe internet, în care v-am auzit colegii clujeni interpretând și l-am zărit și pe Gabriel Bebeșelea dirijând, nu?

Da. Ideea a fost de a ne reuni, de fapt. Unul din sloganurile Filarmonicii Transilvania este "Muzica reunește!" și am dorit să-l demonstrăm chiar și din punct de vedere tehnologc, pentru că e singura modalitate în câte putem să ne reunim în aceste clipe. Au fost mai multe proiecte și continuă mai multe proiecte de genul acesta; bineînțeles că e doar un surogat al muzicii reale trăite pe scenă, bineînțeles că nu poate fi înlocuit acel sentiment și nu poate fi înlocuită acea stare pe care o avem atât noi, cât și publicul, dar cred că în acest fel putem să ducem mai departe această muzică.


Mulțumesc foarte mult și mult succes mai departe! Când sperați să reapăreți, când aveți vreo idee în acest sens în plan internațional?

Din păcate, lumea este extrem de refractară în a da orice fel de pronostic. Noi ne dorim cât de repede se poate, dar... din păcate, în ceea ce mă privește în mod direct pot să spun că am concerte care chiar în vara aceasta au fost anulate. Sper să revenim la vară, dar, în orice caz, noi o să fim alături de public!

Interviu realizat de Anca Ioana Andriescu