Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Cristian Oroșanu

Publicat: joi, 12 Ianuarie 2017 , ora 13.28
Ziua Culturii Nationale va fi celebrată în 15 ianuarie la Sala Radio printr-un concert extraordinar dedicat compozitorului și pianistului Dinu Lipatti. Orchestra Națională Radio dirijată de Cristian Oroșanu va prezenta un program ce cuprinde în bună parte opusuri desprinse din creația muzicianului de la nașterea căruia, în 2017, marcăm un secol. Detalii despre eveniment am aflat de la dirijorul Cristian Oroșanu.


Cristian Oroșanu, duminică veți conduce la Sala Radio un concert dedicat Zilei Culturii Naționale. Despre ce este vorba mai exact?

Este vorba de un concert dedicat pianistului și compozitorului, muzicianului fantastic care a fost Dinu Lipatti și pe care îl aniversăm în acest an; cei 100 de ani de la nașterea lui îi marcăm cu acest concert organizat de Radio România și de Institutul Cultural Român.

Vom interpreta două din piesele lui orchestrale și anume Suita Șătrarii și Concertino în stil clasic pentru pian și orchestră. De asemenea, va mai fi o piesă camerală - Cinci lieduri pentru soprană și pian - cântată de Teodora Gheorghiu. Evenimentul este marcat și de prezența actorului Ion Caramitru, care va recita din versurile lui Mihai Eminescu.

Mă bucur foarte mult de această inițiativă. Cu plăcere studiez partiturile; în momentul în care m-ați sunat chiar asta făceam - studiam partiturile lui Dinu Lipatti.


Văd că în program se regăsește și Concertul nr.1 de Franz Liszt.

Sigur, avem și Concertul de Liszt care nu e neapărat în conceptul general al culturii românești, dar așa mi-a fost propus. Probabil că este vorba de cei doi pianiști români care vor cânta în acest concert și cum nu existau două lucrări de Lipatti pentru orchestră și pian, atunci s-a dorit ca cei doi pianiști - Matei Rogoz și Sergiu Tuhuțiu - să fie reprezentați în acest eveniment.


Ce proiecte mai pregătiți pentru perioada imediat următoare?

Chiar în săptămâna care urmează, în 18 ianuarie, voi inaugura la Brașov un concert cu care doresc pe viitor să fac un turneu național. Se cheamă Fits cântă Piaf; e vorba de un concert de chanson francaise pe care-l fac împreună cu orchestra de cameră Kamerata Kronstadt. Alexandra Fits este o pianistă și o cântăreață grozavă care cântă în franceză ca și cum ar fi franțuzoaică.

Interviu realizat de Radu Mihalache