Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Cristian Oroșanu

Publicat: joi, 25 Noiembrie 2021 , ora 11.30

Vineri, 26 noiembrie 2021, Orchestra Națională Radio va fi condusă de dirijorul Cristian Oroșanu într-un concert ce îl va prezenta, în postură solistică, pe violoncelistul Răzvan Suma. Despre revenirea sa la pupitrul ansamblului și despre programul serii ne-a vorbit în interviul următor dirijorul Cristian Oroșanu.

Veți dirija Orchestra Națională Radio în concertul ce are loc vineri, 26 noiembrie 2021, pe scena Sălii Radio. Cum decurg repetițiile?

Foarte bine decurg repetițiile. M-am bucurat să regăsesc colegii din Orchestra Națională Radio, într-o formulă oarecum mai camerală și chiar în această formulă lucrez cu mare plăcere cu ei. Simt că au nevoie de repertorii și un pic mai romantice, un pic diferite față de ceea ce s-a obișnuit în ultima vreme din cauza situației cu care toți ne-am obișnuit. Am îndrăznit să programez două lucrări care în mod normal se cântă cu orchestră mai mare, și anume Elgar și Gounod. De altfel, și Constantinescu ar trebui să cânte cu o orchestră mai mare, dar se poate cânta și cu o orchestră camerală. Este o piesă pe care am programat-o și la orchestra de cameră acum vreo câțiva ani și a ieșit foarte bine și m-am gândit că datorită Zilei Naționale putem să reprogramăm această piesă și la Orchestra Națională Radio, care am constatat că nu au mai cântat-o demult.


Cum s-a ajuns la această formulă a programului? Vedeți o conexiune între aceste lucrări?

Da și nu. Să zic inițial, pe lângă Paul Constantinescu programasem o altă lucrare românească, dar s-a dovedit o lucrare mai largă, o lucrare mai de popularitate și o lucrare pentru o orchestră mai mare, mai ales la suflători și atunci am propus această suită de balet din Gounod, care este mai rar cântată și care este așa, o pată de lumină în această perioadă, un pic tensionată prin care trece omenirea și prin care trecem noi toți. Mi s-a părut o idee bună și chiar dacă, să spun că nu este așa, o gândire foarte logică din punct de vedere a stilurilor, iată, am propus și s-a acceptat această piesă.


Ce ne puteți spune despre colaborarea cu violoncelistul Răzvan Suma?

Răzvan este un bun coleg și prieten de mulți ani de zile, cu care am cântat de nenumărate ori și concertul de Elgar cred că era unul dintre cele pe care nu îl cântasem împreună cu el și el a propus acest concert mai demult, deja. Practic, programul s-a făcut în jurul acestui concert. Am lăsat Elgar după pauză, pentru că din punct de vedere stilistic mi se pare mai bine așa și este o lucrare foarte profundă. Este practic ca o simfonie concertantă, de aceea mi s-a părut o idee bună să terminăm programul de vineri seară cu Elgar.


Interviu realizat de Alexandra Scumpu