Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Cristian Mandeal

Publicat: vineri, 17 Iunie 2016 , ora 10.47

În 17 iunie 2016 se încheie stagiunea 2015-2016 a Orchestrei Naționale Radio. Pe scenă vor urca dirijorul Cristian Mandeal, iar invitat ca solist este pianistul Csiky Boldiszar. Detalii despre eveniment am aflat de la dirijorul Cristian Mandeal.

Maestre Cristian Mandeal, astăzi dirijați concertul care închide stagiunea 2015-2016 a Orchestrei Naționale Radio. Cum este să vă aflați din nou pe această scenă cu acest ansamblu?

Ca întotdeauna, o mare plăcere. Ansamblul a crescut foarte mult în ultimii ani și are deja o maturitate muzicală remarcabilă, așa încât orice fel de program nou cu ei îmi face o mare bucurie.


Colaborați cu pianistul Csiky Bordizsar și propuneți un concert deosebit, Concertul de Ravel. Cum decurg repetițiile și cum funcționează această lucrare?

Concertul de Ravel este înscris cu intenție în acest mare program. E mai mult franțuzesc decât rusesc. Petrușka este scris de Igor Stravinsky, dar în perioada începutului de secol XX, pe vremea când el se afla la Paris și pe vremea când colabora cu Diaghilev, cu marii balerini ai începutului secolului. Așa încât, nota de rafinament și de strălucire a orchestrației franceze se poate ghici chiar și în Petrușka, cu toată toată substanța ei de sorginte rusească națională dar foarte avansată ca și limbaj. Petrușka poate să fie liniștită înconjurată de piese efectiv franțuzești, așa cum este concertul de Ravel și la început Pavana de Faure, la fel de puțin cunoscută. De fapt, aș zice, cea mai puțin cunoscută din program.

Interviuri realizate de Radu Mihalache