Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Cristian Mandeal

Publicat: luni, 8 Februarie 2016 , ora 12.55

Dirijorul Cristian Mandeal este un colaborator apropiat al Orchestrei Naționale din Țara Bască. Am vorbit cu domnia sa despre această activitate, acum când orașul San Sebastian a fost desemnat Capitală Culturală Europeană.


Dumneavoastră ați fost director artistic al Orchestrei din San Sebastian, un oraș care anul acesta a devenit capitală culturală europeană. Ne puteți spune ceva despre colaborarea dumneavoastră cu ei?

Da, am fost al treilea sau al patrulea director muzical al lor și dirijor; am avut un contract de șapte ani, însă am dirijat mult timp și înainte de a primi acest contract de permanență. A fost un timp lung - șapte ani ca director artistic e mult. În timpul acesta am construit, am contribuit la construcția acestei orchestre, care, între timp, a devenit una dintre bunele orchestre din Spania și, sigur, și din Europa. Ei fac multe turnee deja. Am făcut și o colecție de discuri de compozitori basci, total necunoscută în România, prin Casa Claves din Elveția. La ei, guvernul finanțează în fiecare an o producție discografică din zestrea lor muzicală, atâta cât este ea, dar pe care ei înțeleg să o cultive în acest fel - în fiecare an se produce un disc de muzică bască. Eu am făcut șase.

Interviu realizat de Radu Mihalache