Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Cristian Mandeal despre turneul european al Orchestrei Naționale de Tineret

Publicat: miercuri, 28 Noiembrie 2018 , ora 13.29

Seria de concerte se desfășoară în perioada 28 noiembrie și 2 decembrie, primul concert având loc la Ateneul Român.Concertul de la Paris va avea loc în data de 30 noiembrie iar turneul se va încheia în 2 decembrie la Basel.


Cum ați pregătit acesti turneu?

L-am pregătit destul de din scurt, ca să spun așa, datorită problemelor financiare generale, pe care Tinerimea Română le întâmpină, așa încât, zilele de pregătire sunt destul de precare. Am început, de fapt, acum trei zile.


Cum a fost hotărât repertoriul pentru turneu?

De considerente legate de aniversarea celor 100 de ani, așa încât, Rapsodia I de Enescu figura în mod aproape obligatoriu în program, urmată fiind inițiat, de concertul nr. 3 pentru pian și orchestră de Béla Bartók, avându-l inițial solist pe Radu Lupu, gândindu-ne la faptul că această asociere Enescu- Bartók este simbiotică și emblematică, în același timp pentru cultura românească. În partea a doua am ales o simfonie de largi dimensiuni, mai puțin cunoscută, mai puțin cântată, dar extrem de îndrăgită atunci când reușește bine și anume, simfonia fantezie, Manfred, de Ceaikovski. Am insistat asupra acestui termen inițial, legat de personalitatea lui Radu Lupu, întrucât, din păcate, datorită unui caz de boală, intervenit de curând, Radu Lupu nu va mai putea susține această peformanță în București, așa încât, într-un termen record am reușit ca să-l înlocuim cu Fazil Say, o personalitate extraordinară din zilele noastre, binecunoscut de publicul românesc din ultimele festivaluri Enescu și care, în locul concertului nr. 3 de Bartók, a introdus concertul nr. 2 de Saint-Saëns, așa încât, aniversarea celor 100 de ani, ca și începerea sezonului cultural, România-Franța este acoperit, de asemenea printr-o altă filosofie, respectiv compozitori români, George Enescu, compozitor francez, Saint-Saëns și rămânând cu același Ceaikovski, Simfonia Manfred.


Interviu realizat de Petre Fugaciu