Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Cristian Măcelaru

Publicat: luni, 13 Iulie 2020 , ora 9.00

În 18 iulie, organizatorii au anunțat deadline-ul pentru cei care doresc să se înscrie la cursurile de măiestrie susținute la Timișoara și București de Cristian Măcelaru, în august 2020.

A fost un prilej de a discuta cu Cristian Măcelaru despre Romanian Chamber Orchestra, ansamblul alături de care va evolua la București pe 19 și 20 august (pe 19 august, în aer liber la Festivalul Vara magică, în 20 august, la Sala Radio, într-un concert fără public transmis în direct la Radio România Muzical și în rețeaua Uniunii Europene de Radio), dar și despre noua rubrică pe care o semnează la Radio România Muzical începând din septembrie 2020.

Cristian Măcelaru: "Romanian Chamber Orchestra - acest proiect pe care l-am început și care a fost prezentat de Radio România Muzical și anul trecut, e un proiect de suflet, e ideea încurajării tuturor artiștilor români de a da un cadou României, a da un cadou cetățenilor României prin a oferi din ceea ce au învățat ei. Și are multe, multe laturi acest proiect din cauză că la fiecare moment, la fiecare discuție pe care o avem, descoperim noi modalități prin care putem să contribuim la viața culturală din România. E vorba, sigur, de Romanian Chamber Orchestra - un proiect în care aducem muzicieni din afara României împreună cu muzicieni din România, împreună cu studenți, împreună cu compozitori tineri români. Vom începe acum și un curs de dirijat pentru dirijori mai tineri care să învețe să crească ca muzicieni în România. Și încercăm din toate puterile noastre să promovăm artiștii români și în România, și în afara României, împreună cu artiștii români care sunt în România, cu artiștii care cresc în România și să găsim o modalitate în care să contribuim la viața culturală din România.


Dar, mai mult decât atât, tu te implici și să le vorbești oamenilor pe înțelesul lor despre muzica clasică, pentru că, din toamnă, la Radio România Muzical, vei avea și un proiect editorial. Este o surpriză pe care eu o consider tot un cadou pe care tu îl faci românilor.

Da, e o idee care s-a născut și din dorința mea de a comunica muzica pentru ca oamenii să înțeleagă nu neapărat ca un exercițiu intelectual, dar ca o înțelegere a necesității sau a dorinței de a avea artă în viața noastră. De ce creăm noi artă? De ce există muzică? Oare nu sunt lucruri care sunt mai ușor de înțeles decât o simfonie? Dar, totuși, ce ne împinge să căutăm și să creăm această simfonie și să ascultăm și să o aprofundăm? Ei, și vreau să prezint diferitele laturi ale culturii, ale artei prin muzică cum se relatează ele vieții noastre de zi cu zi, cum le putem înțegele mai ușor și poate dacă reușesc să deschid ușa exact cum și eu, la vremea mea, cineva mi-a luat mâna și a pus-o în mâna lui Beethoven prima dată când am întâlnit muzica lui Beethoven, ceea ce mi-a schimbat viața complet. Dacă reușesc să fac același lucru pentru încă o altă persoană, ce frumos ar fi! Și de aceea mi-am dorit să fac acest lucru în parteneriat cu Radio România Muzical, ca să fie o dezvoltare frumoasă, o contribuție, un dar, cum ați spus, pentru România!"

Amănunte despre Romanian Chamber Orchestra și cursurile de măiestrie susținute de Cristian Măcelaru puteți găsi aici


Interviu realizat de Cristina Comandașu