Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Cristian Lupeș, manager al Filarmonicii de Stat Sibiu

Publicat: luni, 4 Iulie 2022 , ora 10.22


Domnule Cristian Lupeș, descrieți-ne actuala ediția a Zilelor Muzicale Româno-Americane! Există vreun element distinctiv față de edițiile precedente?

La orice festival întotdeauna există elemente distinctive. Acum, elementul important este că suntem exact în continuarea Festivalului Internațional de Teatru, care se termină cu o intervenție a Filarmonicii Sibiu; noi închidem festivalul cu un spectacol complicat de dans și muzică, pe muzica lui Max Richter, acele anotimpuri.

Pe 4 începem cu tot soiul de concerte, tot soiul de manifestări. Vom avea anul acesta două scene - scena de pe Esplanadă, care s-a născut în zilele complicate ale pandemiei din 2020 și, desigur, scena din Piața Mare a Sibiului, scena tradițională de concerte a Sibiului.

De asemenea, avem un ciclu de evenimente care se cheamă Sibiu Music Stops și, împreună cu Doru Roman, percuționistul de la Timișoara, și cu o parte din colegii lui - studenți și nu numai, vom umple Sibiul de percuționiști care anunță festivalul. Așadar, peste tot în Sibiu, la Bâlea Lac, la Jina... vor fi percuționiști care anunță ca-n Evul Mediu festivalul. Și vom avea pe 4 iulie, chiar de Ziua Americii, două trupe americane pe Esplanadă de la ora 19.00 și de la ora 21.00 - Trupa Armatei Americane și apoi Kaleidoscope Trio. Așadar, vin americanii, începând de pe 4 iulie!

Apoi, continuăm tot așa... și cu legături cu turneele naționale cum sunt "Orgile României" pe data de 5 iulie. Avem pe 4 și pe 5 concerte educative în cadrul festivalului și trupa noastră de brass Tromba Felix se va juca cu copiii dimineața.

Apoi miercuri, pe 6 iulie, avem Stesso Mare Trio și vă invităm acolo. Va fi un concert foarte frumos, foarte aproape de scenă, pe cea mai frumoasă stradă a Sibiului, Strada Cetății. Avem și o foarte șarmantă terasă. Așadar, concertele vor fi însoțite de băuturi răcoritoare, va fi foarte comod.


Să ne enumerați câteva dintre cele mai relevante nume ce vor urca pe scena festivalului!

Să știți că ne bucurăm acum de o orchestră întreagă de percuționiști pe data de 7 la ora 21.00. Va fi o zi dedicată timișorenilor: pe scena mică - Old Dixieland, iar pe scena mare - Ansamblul Percutissimo.

Apoi, pe 8, ne bucurăm de prezența Filarmonicii Brașov, într-un proiect frumos cu Luiza Zan; Luiza Zan însoțită de Orchestra Filarmonicii Brașov.

În seara de 9, am vrut neapărat să avem și o seară de folclor, să reprezentăm și acest segment muzical românesc. Și îl avem pe Nicolae Furdui Iancu, celebrul cântăreț de muzică tradițională, iar seara, într-un program complet american - Orchestra Filarmonicii din Sibiu dirijată de americanul Daniel Spaw și pianista Sînziana Mircea vor cânta Gershwin și alte muzici americane. Ca, la final, să închidem pe 10 iulie cu Bucharest Jazz Orchestra, Simona Strungaru, Irina Sârbu și Sebastian Burneci.

Așadar, sărim din simfonic în jazz, în country, în tot ce înseamnă această combinație a titlului "muzicile româno-americane".


După concertul final al festivalului, de pe 10 iulie, cum se conturează programul Filarmonicii pentru vara lui 2022?

Ne-am încheiat stagiunea acum o săptămână cu trei concerte la rând cu muzică din filme; am relaxat un pic tensiunea muzicilor grele de până atunci. După americanul acesta, continuăm cu un proiect la care ținem foarte mult, Festivalul -concurs de pian "Carl Filtsch", unde avem foarte mulți concurenți înscriși și un juriu excepțional. Apoi, la începutul lui august, avem cel mai celebru și cel mai de succes, de fapt, festival al nostru, dar și cel mai tânăr probabil - "Concerte pe acoperiș". Și sus, pe terasa Charles, terasa filarmonicii, cea mai înaltă terasă a noastră, avem un loc de 100 de persoane în public și scenă. Aici avem jazz și voci care ne vor încânta două săptămâni la asfințit; aici, tot timpul e sold out.

După ce se termină și aceasta... probabil la "Focus in the park" vom cânta cu Byron și, poate, și la Alba Iulia, într-o mică deplasare. Ca apoi, în septembrie, să ne ducem către o altă manifestare iubită de sibieni, cărora le lipsește o instituție de operă în oraș. Așadar, le facem în fiecare an Sibiu Opera Festival.

Și, după ce ni se termină această vacanță relaxantă, în octombrie începem stagiunea.


Ce evenimente importante aveți pentru următoarea stagiune?

Următoarea stagiune este plină de evenimente frumoase. O vom începe abia după ce se termină Festivalul Astra Film, un festival la care colaborăm și noi și care are loc și la noi în sală. Dar sunt multe surprize pe care nu vi le pot spune acum pentru că, pe de-o parte, nu am stagiunea în față, iar pe de altă parte, nu vreau să divulg surprizele înainte să comunicăm oficial tot ce se va întâmpla în stagiunea viitoare.

Credit foto: Stefan Neagu

Interviu realizat de Ioana Țintea