Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii din Sibiu, despre stagiunea 2021-2022

Publicat: miercuri, 13 Octombrie 2021 , ora 10.02

Filarmonica de Stat Sibiu deschide joi, 14 octombrie noua stagiune intitulată 'Maratonul muzical'. Domnule Cristian Lupeș, cum ați ajuns la această idee de Maraton muzical?

Enescu și cu Beethoven a dat primul nume de atunci, se chema Beethovenescu, o glumă care avea ca scop și atragerea unui alt tip de public decât cel pe care îl aveam până atunci. Anul următor, stagiunea s-a numit, din pricina aniversării baronului Brukenthal, a celor 300 de ani de la nașterea baronului, am denumit-o 'Stațiunea muzicală Brukenthal', în sensul în care știm cu toții, Sibiul este un punct turistic cultural, foartei important al României, o stațiune culturală muzicală. Iar anul acesta, în mijlocul acestei calamități planetare, referindu-ne la un an în care filarmonica a fost foarte, foarte activă, am fost performeri și am hotărât ca această stagiune 2021-2022 să se denumească 'Maratonul muzical de la Sibiu', care vrea să transmită ideea că orice s-ar întâmpla, artiștii, creatorii, nu se opresc, indiferent de problemele care apar și sunt cei care dau curajul tuturor să continue. Vedem că arta și cultura a fost cea care a avut curaj să continue de fiecare dată și care, probabil, a tras foarte multă sevă din toate aceste probleme.


Concertul de deschidere a noii stagiuni va avea loc joi, 14 octombrie. Cine vor fi protagoniștii de pe scena Sălii Thalia?

Dirijorul german Steffen Buecher este cel care conduce orchestra pentru această deschidere de maraton muzical cu Concertul nr. 25 în Do major de Mozart pentru pian și orchestră și îl avem solist pe tânărul pianist Cristian Sandrin. Așadar, începem cu Steffen Buecher și Cristian Sandrin, Mozart și Beethoven.


Știm că Filarmonica Sibiu va susține în noua stagiune concerte, atât în țară, cât și în străinătate. Care va fi parcursul stagiunii în mare, după concertul de deschidere de joi?

Stagiunea noastră este foarte diversă. În luna octombrie, pe lângă deschiderea de stagiune, știm că la începutul lunii este ziua Germaniei. Avem un parteneriat grozav cu consulatul german al Transilvaniei. Consulatul german ne propune anual niște concerte sub titulatura de Musica Suprimata, niște recitaluri de muzică de cameră. Ulterior, avem bucuria să o avem ca oaspete pe Nil Venditti, o dirijoare tânără, foarte fermă în actul muzical, cu care orchestra are deja câteva întâlniri și se înțelege foarte bine pentru un program Wagner-Brahms. Îi așteptăm desigur pe prietenii de la PlaCello și pe Nicolas Simion cu cvartetul lui, pe 21, 22 și 23 octombrie, denumite 'Vin la filarmonică', pentru că un partener, producător de vin, va aduce mostre și va face degustări, iar luna continuă cu Orchestra de Cameră Isedici venită din Germania, ca finalul lunii, după foarte multe evenimente deja, să se termine cu un concert care inaugurează de fapt un turneu internațional al Filarmonicii de Stat Sibiu, un concert de muzică de film. Vom pleca din luna noiembrie într-o călătorie de 32 de concerte în 45 de zile prin Europa, în Scandinavia și în Marea Britanie. Este probabil printre cele mai mari turnee pentru o orchestră simfonică, la care o orchestră din România a fost invitată. Vom continua desigur în luna noiembrie cu a doua ediție a celui mai tânăr festival de muzică nouă din România, 'Minunata muzică nouă', un festival care debutează de fapt și de drept cu un concert pentru chitară și orchestră în primă audiție absolută de Dan Dediu, dirijat de Andreescu și cântat la chitară de Pablo Marquez, ca ulterior să îi avem pe Sorin Petrescu și Doru Roman, specialiști în muzica contemporană, de la Timișoara veniți, cu Sinfonietta de Werner-Schulze, cu Takas, cu Simfonia Breve. Din nou, o piesă de succes a lui Dan Dediu, Schopping Chopin. Vom avea ca oaspete în filarmonică și Jazzt Vivaldi, acel ansamblu dirijat de Cristian Spătaru, cu solista Rodica Vică. Ne vom bucura apoi de Tiberiu Soare. Urmează ulterior concertele de Crăciun și vom închide anul, pe lângă concertele noastre de stagiune, cu concertele de revelion, care se vor desfășura inclusiv pe 31 seara, înainte de petreceri.


Interviu realizat de Maria-Isabela Nica