Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu dirijorul Constantin Grigore
Astăzi, 28 octombrie 2024, Festivalul Internațional "Propatria" își încheie turneul european cu un concert de gală la Ateneul Român din București. Evenimentul va fi susținut de Orchestra Filarmonicii bucureștene dirijată de Constantin Grigore, avându-i ca invitați pe soprana Teodora Gheorghiu și pe bas-baritonul Sorin Coliban. Detalii aflăm de la Constantin Grigore, într-un interviu oferit colegei noastre, Ioana Țintea.
Constantin Grigore, veți dirija Orchestra Filarmonicii "George Enescu" în cadrul galei finale a Festivalului Internațional ProPatria - Tinere talente românești, de la Ateneul Român. Cum s-a ajuns la această colaborare?
Am primit cu bucurie această colaborare din partea Asociației "ProPatria", din partea Filarmonicii "George Enescu". Așa cum spuneați, luni, 28 octombrie, la ora 19.00, Festivalul Internațional ProPatria - Tinere talente românești (ajuns la cea de-a XIV-a ediție) își va încheia periplul european cu un concert de gală, dar și Gala Premiilor de Excelență ProPatria.
Acest concert reprezintă închiderea unui periplu care a dus cultura românească mai aproape de comunitățile din diaspora. Și aici vorbim de Italia, Franța, Turcia, Germania, Austria și, bineînțeles, România. În cadrul acestui concert de închidere, voi avea bucuria să îi am alături pe soprana Teodora Gheorghiu și pe bas-baritonul Sorin Coliban.
Artiști cu o valoroasă carieră internațională! Ați mai avut ocazia să colaborați cu aceștia?
Până acum nu, dar întotdeauna trebuie să existe și un "debut" și mă bucur că, în sfârșit, avem ocazia să fim împreună pe aceeași scenă.
Programul serii este divers și include atât pagini din repertoriul de operă, cât și lucrări simfonice inspirate din folclorul românesc. Ce surprize ați pregătit pentru publicul de la Ateneu?
Așa este, am gândit un program divers, în același timp, atractiv și care să pună în valoare vocile minunate ale celor doi soliști. Am pregătit un program care cuprinde lucrări de Rossini, ca uvertura operei "Coțofana hoață" sau arii din "La Cenerentola" sau "Viaggio a Reims", dar și uvertura operei "Nunta lui Figaro" continuată cu „Non piu andrai farfallone amoroso" din "Nunta lui Figaro" și duetul "La ci darem la mano", atât de iubit de public. De asemenea, programul conține și lucrări de inspirație folclorică precum cele "7 Dansuri românești" de Bela Bartok sau "Doina stăncuței" de Tiberiu Brediceanu.
Festivalul Internațional ProPatria - Tinere talente românești, inițiat în 2011, își propune să valorifice tinerii artiști români din diaspora și să promoveze unitatea românilor de pretutindeni prin cultură. În opinia dumneavoastră, cât de important este acest demers pentru cultura românească și pentru artiștii stabiliți în străinătate?
Salut acest demers și mă bucur că există oameni și asociații care duc aproape de publicul românesc muzica de bună calitate și, mai mult decât atât, artiștii români care ne fac fericiți prin tot ceea ce realizează ei în afara țării. Consider că este foarte important să-i avem pe acești artiști și pe scenele românești, pentru că publicul românesc își dorește chiar să-i vadă. Și iată o șansă de care trebuie să ne bucurăm și să venim luni la Ateneul Român.