Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul britanic Jonathan Bloxham

Publicat: luni, 13 Martie 2023 , ora 13.39

Miercuri, 15 martie, Jonathan Bloxham revine la conducerea Orchestrei de Cameră Radio, după succesul înregistrat în concertul care a încheiat stagiunea 2021-2022. Cu această ocazie, dirijorul britanic i-a oferit Ioanei Țintea următorul interviu.


Jonathan Bloxham, reveniți pe scena Sălii Radio. Cu ce gânduri vă întoarceți la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio și cum este reîntâlnirea cu muzicienii?

Întotdeauna este plăcut să revii la pupitrul unei orchestre cu care ai mai colaborat. Este ca atunci când, după ce întâlnești o persoană pentru prima dată, ai ocazia și unei a doua întâlniri. Conversația decurge mai ușor, discursul este mult mai fluent. Repetițiile cu orchestra s-au derulat foarte bine încă de la prima întâlnire. Sunt bucuros că am revenit.


Cum ați gândit alcătuirea programului și care au fost criteriile care v-au ghidat în selectarea lucrărilor?

Unele programe se bazează pe teme, dar uneori este plăcut doar să alegi lucrări minunate. Așa am procedat pentru acest concert. În partea a doua avem prima Simfonie a lui Beethoven, care este o tranziție între repertoriul clasic și cel romantic. Începe cu acest acord uimitor de Do major cu septimă, o alegere curajoasă pentru acea vreme, puțini compozitori au îndrăznit să folosească acest acord ca început al unei lucrări. În prima parte a concertului vom prezenta două lucrări pentru orchestră de coarde. Suita Holberg de Edvard Grieg este o lucrare minunată pe care o cunosc de când eram copil și am cântat-o pe vremea când eram violoncelist. În continuare, vom interpreta Suita de cântece "Let us Garlands Bring" de Gerald Finzi inspirată din texte de Shakespeare cu participarea baritonului Jonathan McGovern, un prieten foarte apropiat care este absolut fantastic. Sunt convins că va fi minunat pentru toată lumea.

Interviu realizat de Ioana Țintea