Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Alexander Steinitz

Publicat: miercuri, 10 Ianuarie 2024 , ora 14.06

Dirijorul austriac Alexander Steinitz dirijează vineri, 12 ianuarie, primul concert al Orchestrei Naționale Radio din anul 2024. Acesta ne oferă mai multe informații despre eveniment, despre colaborarea cu ansamblul și despre program, într-un interviu realizat de Sarah Natsis:

Domnule Alexander Steinitz, veți conduce pentru prima dată Orchestra Națională Radio în concert. De ce ați ales să colaborați cu acest ansamblu?

Atunci când mi s-a făcut această propunere, am realizat imediat faptul că ar fi o ocazie minunată de a dirija în capitala unei națiuni foarte importante din cadrul comunității europene.

Mi-am dorit cu adevărat să fac acest lucru, chiar dacă asta a presupus să organizăm călătoria și să ne asigurăm că se potrivește cu programul meu. Dar se pare că toate s-au așezat perfect.

Totodată, am mai auzit de această orchestră și membrii mi-au fost descriși ca fiind foarte muzicali, foarte talentați - o orchestră foarte bună în general. Și aceste așteptări s-au îndeplinit în totalitate.


Vorbiți-ne despre programul pe care-l veți prezenta vineri. Cum ați gândit alcătuirea acestuia?

A fost în colaborare cu organizatorii. Mi-au sugerat două sau trei lucrări de bază, care mi s-au părut foarte frumoase.

Am pus „Dansurile slave” ale lui Antonín Dvoűák în prima parte a concertului și „Dansurile Polovțiene”, o lucrare minunată din Opera „Cneazul Igor” de Aleksander Borodin, la sfârșitul primei părți.

Vom mai interpreta, printre altele, „Dansurile ungare” ale lui Johannes Brahms, Preludiu și Mazurca din baletul „Coppélia” compus de Léo Delibes - o lucrare care nu se cântă foarte des ca piesă de concert, dar este foarte frumoasă și corespunde conceptului de dans al acestui concert cu orchestră.


Cum decurg repetițiile și cum ați descrie lucrul cu muzicienii ansamblului?

Repetițiile au decurs foarte bine. Am înțeles că membrii orchestrei au avut o pauză, iar acum cred au venit cu forțe proaspete. Sunt foarte drăguți, foarte simpatici și adevărați profesioniști.

Ceea ce îmi place foarte mult este sala, iar orchestra știe să o facă să sune foarte bine. Muzicienii sunt foarte obișnuiți cu ea, astfel că o folosesc cu adevărat, se creează o simbioză, iar asta e ceva ce îmi place foarte mult la acest ansamblu.


Interviu realizat de Sarah Natsis