Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijoarea Luminița Guțanu, despre turneul corului Symbol

Publicat: vineri, 20 Aprilie 2018 , ora 10.21
Marți, 24 aprilie 2018, Corul de Copii și Tineret Symbol condus de Jean Lupu va concerta pe scena Ateneului Român, de la ora 19.00. Evenimentul se va desfășura sub conducerea dirijorului și fondatorului ansamblului, Jean Lupu, dar și a dirijoarei Luminița Guțanu Stoian. Concertul este dedicat Centenarului Marii Uniri și reprezintă începutul unui amplu turneu, care îi va purta pe tinerii artiști prin țară, la Târgoviște, Pitești, Râmnicu Vâlcea, Slatina, Craiova, Brașov, Sibiu, Alba Iulia, dar și la Bruxelles. Detalii despre această serie de concerte ne-a oferit dirijoarea Luminița Guțanu Stoian, în interviul următor:


De unde a pornit ideea acestui turneu și cum va fi el structurat?

Ideea a înflorit încă din toamna anului trecut și, discutând împreună, noi, cei doi dirijori, împreună cu părintele profesor Jean Lupu, ne-am gândit să marcăm acest eveniment printr-o suită de concerte, prin ceea ce știm noi cel mai bine. Și așa am decis să organizăm acest turneu național numindu-l Cântând Centenarul Unirii. Avem piese care vocă istoria României. Avem piese și religioase neapărat și cele de inspirație folclorică. Am ales lucrări și din cele consacrate și gustate de iubitorii cântului coral, dar avem și lucrări în primă audiție absolută. Ne-am obișnuit deja spectatorii ca la fiecare concert să lansăm în eter cel puțin o nouă producție corală.


Pe lângă concerte veți avea, de-a lungul turneului, apariții în biserici pentru a da răspunsurile liturgice. Este acesta un obicei pentru corul Symbol, de a combina concertele cu interpretarea liturghiei?

Aici ați punctat foarte bine. Este un obicei. Înainte de masă faci o binecuvântare și după masă faci o mulțumire. Este un fel de mulțumire pentru tot ce reușim să realizăm. Și Symbol este singurul și primul cor de copii și tineret care dă răspunsuri la Sfânta Liturghie pe patru voci. Copiii sunt foarte implicați și încântați de acest turneu, prin felul în care se manifestă și în care cântă acest repertoriu.


Veți încheia turneul printr-un concert în Belgia. Ce ne puteți spune despre acest concert?

Acest concert îl realizăm cu Alianța Belgo-Română și președintele acestei alianțe este doamna Ecaterina Evanghelescu. Vom avea o suită de concerte în această perioadă și în Bruxelles și în întreaga Belgie. Vom fi plecați în perioada 29 noiembrie-4 decembrie și vom cânta același repertoriu dedicat, evident, centenarului Marii Uniri. De 1 Decembrie vom fi chiar la Bruxeles.


Interviu realizat de Larisa Clempuș