Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Daniela Vlădescu, manager al Teatrului de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța

Publicat: miercuri, 12 Iunie 2024 , ora 16.49

 Teatrul de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța propune publicului bucureștean spectacolul „Tosca”. Evenimentul face parte din „Bucharest Opera Festival - All Puccini Edition”, regia spectacolului poartă semnătura lui ștefan Munteanu, iar conducerea muzicală va fi asigurată de dirijorul Tiberiu Dragoș Oprea.


Doamnă Daniela Vlădescu, Teatrul de Operă și Balet „Oleg Danovski" revine petnru a treia oară în cadrul Bucharest Opera Festival, ediție All Puccini. Cum ați descrie experiențele anterioare pe scena festivalului și ce așteptări aveți de la spectacolul „Tosca" pe care instituția pe care o conduceți îl va susține duminică, 16 iunie?

Acest festival s-a dovedit a fi una dintre inițiativele cele mai frumoase și cele mai complexe în peisajul teatrelor de operă din țară și chiar în al teatrelor importante din lume, pentru că să aduci pe scenă în fața spectatorilor 7, 8, 10 instituții cu spectacole complete este o aventură care nu întotdeauna are sorți de izbândă. E foarte greu de realizat seară de seară câte un alt spectacol, cu altă regie, cu alte scenografii, cu alte montări. Opera din București a reușit în această încercare și a învins niște percepții și niște bănuieli că nu este posibilă o asemenea experiență.

De aceea, pentru noi, că am fost invitați chiar de la prima ediție și onoarea de a prezenta în cea de-a treia ediție tocmai spectacolul "Tosca" (acesta ni s-a propus) a fost o bucurie și o încercare neașteptată.

Anul trecut, cu „Pescuitorii de perle", publicul ne-a primit extraordinar de frumos și consider, obiectiv, că a fost un succes foarte mare de public și un succes al teatrului nostru în repertoriul ales. Cu "Povestirile lui Hoffmann", de asemenea, a fost o prezentare onorabilă și frumoasă, iar anul acesta ne-am simțit obligați - desemnați fiind a prezenta spectacolul „Tosca" și spectacolul nostru din repertoriu având 48 de ani - să realizăm în timp foarte scurt și cu mijloace de toate felurile foarte reduse o nouă viziune a faimoasei drame pucciniene.

Pentru mine, acesta a fost un succes al repertoriului nostru și sper că și publicul din București ne va primi cu bucuria de a vedea un spectacol curat, frumos, decent și îndatorat acestui mare compozitor și, în general, operei clasice universale.


Cine sunt artiștii din distribuție?

În rolul Floriei Tosca va fi Nicoleta Ardelean, o soprană care a cântat foarte mult pe scena teatrului din Constanța, care chiar s-a lansat pe această scenă, iar apoi a cutreierat lumea mulți ani cântând pe scene mari, de la Scala până la Metropolitan pentru o perioadă de 10-15 ani. iar, de ceva timp, s-a reîntors acasă și este una dintre favoritele distribuțiilor noastre.

În rolul lui Mario Cavaradossi - Răzvan Săraru, un tenor care și-a început activitatea la 23-24 de ani aici, pe scena teatrului din Constanța; are un repertoriu extraordinar de bogat de tenor dramatic. E un artist complex, un muzician, un pianist, un om care trăiește pentru scenă și care a avut întotdeauna niște prezențe foarte frumoase, atât din punct de vedere vocal, cât și interpretativ.

Iar în rolul lui Scarpia, un bariton tânăr - Daniel Pop, care debutează acum în acest spectacol. Am văzut această producție care a avut loc la noi și sunt sigură că va convinge și publicul de la București că este un bariton de viitor, un artist care are multe de spus și va spune.

Sunt sigură că cei trei interpreți vor face un spectacol cel puțin minunat!

În rolul lui Angelotti este Cristian Caragea, iar în rolul Sacrestano va fi basul Orest Pîslariu de la Teatrul Național de Operetă din București, care este un colaborator permanent al instituției noastre.

Îmi doresc ca acest festival să se perpetueze mulți ani de acum încolo pentru că este una dintre cele mai frumoase experiențe în domeniul operei, pe care viața culturală românească îl are.

Interviu realizat de Ana Sireteanu