Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Daniel Ivașcu despre noul turneu Imago Mundi

Publicat: miercuri, 11 Octombrie 2017 , ora 12.12

În perioada 14 octombrie - 2 noiembrie 2017, Asociația Culturală ISVOR prezintă Turneul Național Imago Mundi 2017, iar primul eveniment are loc sâmbătă, 14 octombrie, de la ora 19:00, în Studioul de Operă și Multimedia al Universității Naționale de Muzică din București, cu intrare liberă. Detalii despre această serie de concerte am aflat de la percuționistul Daniel Ivașcu.


Porniți, alături de colegii dumneavoastră, într-un nou turneu Imago Mundi, "Isvor. Constantin Brâncuși". Despre ce este vorba?

Noul nostru proiect - "Isvor. Constantin Brâncuși" - este un proiect dedicat marelui sculptor; este inspirat din viața și opera lui; este o reinterpretare, dacă vreți, vizuală și sonoră a lumii lui Brâncuși - de la cea gorjeană, unde s-a născut și s-a format, la cea pariziană care l-a desăvârșit artistic și cultural. Sunt compoziții originale și aranjamente ce-i aparțin lui Cătălin Ștefănescu Pătrașcu, muzică inspirată din muzica tradițională românească. Ne legăm de muzica Mariei Tănase, poate cea mai importantă voce pentru muzica tradițională românească, dar și una dintre marile iubiri ale lui Brâncuși. Ne legăm de muzica lui Erik Satie, care iubea muzica lăutarilor români și era bun prieten cu Brâncuși. Sau, pur și simplu, sunt lucrări inspirate din opera lui Brâncuși cum ar fi "Muza adormită", "Pasărea măiastră", "Cumințenia pământului"…


Așa cum ați menționat mai devreme, spectacolele presupun atât o dimensiune sonoră, cât și una vizuală. Cum funcționează concret această simbioză?

Programul muzical este, haideți să zicem, dublat. Nu e un comentariu. Este, pur și simplu, o altă componentă cea vizuală; proiecții foto-video. Este, dacă vreți, o instalație în mișcare ce completează scenografic proiectul muzical. Sunt doi artiști vizuali care fac acest lucru: Florin Ghenade, care este artist foto-video, respectiv Cristian Stănoiu, care realizează proiecțiile video, adică le mixează în timp real.


Componența ansamblului va fi oarecum variabilă de la un eveniment la altul. Ce muzicieni vor putea fi ascultați?

Experimentăm un concept original. Ansamblul Imago Mundi se deschide și devine "hub artistic". Astfel, în afară de concertul inaugural, concertul de sâmbătă, de la Sala de operă și multimedia a UNMB, când cântăm în formula obișnuită, respectiv alături de Adrian Buciu - flaute și Andreea Țimiraș - violoncel, în restul turneului avem invitați speciali pe Matei Ioachimescu la flaute și pe Adrian Precup la violoncel.

Interviu realizat de Ana Diaconu