Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu compozitorul Vlad Baciu

Publicat: joi, 8 Februarie 2018 , ora 14.54

Compozitorul român Vlad-Răzvan Baciu a câștigat Premiul de compoziție al Universității "Carl von Ossietzky" din Oldenburg, cu lucrarea "The Cry of the Kogaionon" pentru Big Band și Orchestră, pentru care a primit un premiu în valoare de 1000 de euro.


Vlad Baciu, ești laureatul Premiului de compoziție al Universității din Oldenburg, cu lucrarea "The Cry of the Kogaionon" pentru Big Band și Orchestră. Cum este această experiență pentru tine?

Mă bucur foarte mult de acest rezultat și doresc să mulțumesc profesorilor de compoziție cu care am avut ocazia să lucrez - maestrul Dediu, doamna Violeta Dinescu. Am încercat să surprind în lucrarea "Strigătul kogaionului" un fel de bocet simfonic în amintirea regelui Mihai I. De fapt, am încercat să-mi imaginez cum pietrele muntelui dacilor, Kogaionul, au organizat un bocet în amintirea regelui. A fost o experiență destul de neașteptată, pentru că am văzut concursul, mi-am dorit să particip și m-am simțit provocat să scriu pentru big band și orchestră simfonică. Nu am mai făcut asta până în momentul de față și am zis că e timpul să încerc încă un lucru nou, să accept încă o provocare. M-am apucat de scris și am trimis fără să am vreo așteptare și… s-a întâmplat chiar Premiul I.


Cum se împacă ideile dacice din lucrarea ta cu sunetul big band-ului?

Big band-ul poate fi considerat un fel de fanfară. N-am folosit elemente de marș funebru, însă prezența alamei ne duce cu gândul la această posibilitate a unei fanfare, a unui marș funebru.


Când va putea fi audiată această lucrare?

Premiera va avea loc pe data de 23 iunie anul acesta la Oldenburg, sub bagheta dirijorului Rita Murtada.


Ce alte proiecte mai ai pentru perioada imediat următoare?

Încerc să susțin încă un concert cu Orchestra Oxigen pe care am înființat-o de curând; încerc să prezint în acest concert lucrări de-ale profesorilor de compoziție, precum și de-ale colegilor compozitori. Încerc să organizez un concert de muzică românească de data aceasta, în special cu lucrări scrise pentru corzi. Iar în ceea ce privește compoziția, există și acolo alte lucrări la care scriu și sper să fie și acelea cel puțin la fel de reușite ca lucrarea premiată.


Mulțumesc foarte mult. Îți doresc mult spor în ceea ce faci!

Interviu realizat de Radu Mihalache