Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu clarinetistul Pablo Barragán

Publicat: vineri, 17 Noiembrie 2023 , ora 9.04

În data de 17 noiembrie 2023, la Sala Radio are loc un concert susținut de Orchestra Națională Radio, al cărui solist invitat este clarinetistul spaniol Pablo Barragán. Muzicianul ne vorbește despre eveniment, într-un interviu acordat colegei noastre, Sarah Natsis:


Domnule Pablo Barragán, vineri veți evolua pe scena Sălii Radio din București. Ați mai avut contact cu viața de concert din România până acum?

În ultimii ani am venit des în România. Prima dată a fost în 2015, la invitația Institutului "Cervantes", dar și a prietenului meu, Andrei Ioniță - un nume de referință în muzica clasică la nivel mondial - care m-a invitat să cânt împreună cu el în cadrul unui concert de muzică de cameră la Ateneul Român. Am participat la Festivalul "SoNoRo - Musikland" cu un alt prieten, Răzvan Popovici, la Filarmonica din Brașov cu Ionuț Dragoș Dimitriu și la "Eufonia" - un festival fantastic - cu Vlad Popescu. Se creează o conexiune foarte frumoasă cu viața de concert românească, se leagă prietenii, astfel că devine o parte importantă din viața mea.


Veți prezenta Concertul nr. 2 pentru clarinet și orchestră de Óscar Navarro, în primă audiție în România. Ce v-a motivat să alegeți această lucrare și ce loc ocupă, în general, muzica contemporană în repertoriul dumneavoastră?

Este un concert pe care-l cunosc de multă vreme; Óscar a devenit un compozitor spaniol important. Scrie bine muzică, sugestivă și foarte frumoasă. Este o lucrare pe care o cânt și eu în premieră și am ales-o împreună cu organizatorii, în ideea de a avea un repertoriu reprezentativ pentru muzica spaniolă. Am considerat că acest concert este perfect pentru o primă colaborare cu orchestra și abia aștept să îl cânt. Este o muzică foarte descriptivă, va fi o călătorie interesantă și sper ca și publicului să-i placă.


Cum au decurs repetițiile până acum, având în vedere faptul că este prima colaborare cu Orchestra Națională Radio?

Da, este prima colaborare, iar astăzi vom avea și prima repetiție împreună. Am avut ieri o repetiție cu partida de clarinet și a fost o întâlnire foarte frumoasă.

Inteviu realizat de Sarah Natsis