Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Ciprian Țuțu, dirijorul Corului Academic Radio

Publicat: luni, 10 Martie 2025 , ora 13.40

Corul Academic Radio, dirijat de Ciprian Țuțu, va susține miercuri, 12 martie 2025, un concert aniversar cu ocazia împlinirii a 85 de ani de la înființarea ansamblului, aducând pe scena Sălii Radio șlagăre românești într-o formă inedită: a cappella. Despre acest eveniment special, Ciprian Țuțu a stat de vorbă cu Ioana Țintea.

Ciprian Țuțu, 85 de ani de activitate artistică neîntreruptă a Corului Academic Radio. Cum simțiți această etapă a ansamblului pe care îl conduceți din 2016?

Este minunat. Este absolut provocator tot ce se întâmplă la pupitrul dirijoral al acestei formații atât de valoroase, pentru că activitatea noastră, atât de bogată și atât de multidirecțională, cuprinzând, atât repertorii vocal simfonice, atât premiere, lucrări mai rar cântate poate, dar și proiecte a cappella, proiecte de înregistrări, tot acest melans înseamnă un consum, înseamnă un sacrificiu, dar este o bucurie. Trăim din plin aceste momente ale sărbătorii noastre.


De-a lungul celor 85 de ani de existență, Corul Academic Radio a realizat un număr impresionant de
înregistrări incluse în fonoteca Radio. Cum vedeți viitorul acestui patrimoniu sonor și rolul formației în continuarea acestei tradiții?

Este o datorie și o bucurie să facem în continuare această muncă de a depune în arhivă informații sonore care să bucure generațiile ce vor veni. Poate, într-adevăr, în ultimii ani, probabil că scena de concert ne-a acaparat poate mai mult ca pondere față de ce era odată, corul înregistra poate mai mult. Sigur, așteptăm în continuare provocări și o facem cu bucurie.


Revenind la concertul de la Sala Radio intitulat Ecouri de demult, acest eveniment aniversar aduce în prim plan șlagăre românești de altădată reinterpretate în versiune a cappella. Cum a luat naștere această idee?

Inima acestui proiect este Ioan Dobrinescu, colegul nostru, care, prin 2007, într-o discuție cu dumnealui despre ce am putea să aducem nou în domeniul acesta, să reinventăm muzica corală pentru și tinerii și pentru a da și această notă de varietate și versatilitate formației, de atunci am picurat împreună, să zicem, primele semințe ale acestui proiect. Tocmai acest context aniversar și mai ales că acest concert este la început de primăvară, imediat după sărbătoarea femeii și a dragostei în esență, am găsit că este absolut potrivit să abordăm această tematică, sperăm noi pe placul și cu dorința de a trezi emoții în conștiințele a cât mai multor ascultători.


Să pătrundem în laboratorul de lucru, cum au reacționat muzicienii la acest repertoriu nou și cum decurg repetițiile? Care este atmosfera?

Atmosfera, ca de obicei este una foarte bună, foarte plăcută, pare un repertoriu facil la primă vedere, dar este extrem de dificil tocmai prin faptul că toate mijloacele de redare a conținuturilor pe care noi de fapt le avem undeva depuse în conștiința și în memoria noastră, a celor șlagăre cunoscute, sunt exclusiv vocale. Lucrul acesta aduce o serie de dificultăți. Noi cumva trebuie să suplinim diverse instrumente, diverse culori și în plus aranjamentele orchestrate cu mult talent și rafinament de domnul Dobrinescu, nu sunt nici acelea facile, adică ne pun la treabă din greu. Totuși, eu sper și îmi doresc să aducem în fiecare piesă câte o poveste. De altflel, în concertul pe care îl vom avea va fi invitată și Anca Romeci, cea care de fapt va menționa câte ceva din istoria muzicii ușoare românești și ne va transpune în atmosfera pieselor pe care le cântăm. Avem și o invitată surpriză, Luiza Zan, o foarte cunoscută și foarte apreciată interpretă de jazz vocal și nu în ultimul rând aș menționa prezența de culoare și imagine pentru întregirea spectacolului nostru a elevilor de la clasa de actorie coordonată de profesorul Ruxandra Ionescu. Cei care, la câteva piese vor aduce o notă foarte hazlie, colorată, poveștii pe care o vom cânta noi.


Ce alte proiecte pregătiți pentru această stagiune aniversară a Corului Academic Radio?

Deja suntem la al doilea concert aniversar. A fost la final de noiembrie un concert deosebit de dificil, cu muzică romantică și post romantică, în care am celebrat diverși compozitori austrieci și germani. Pentru toamna care vine, ca intenție este de a face un concert de inspirație folclorică, într-o înveșmântare puțin mai atipică și cu o selecție repertorială mai specifică. O să amintim la momentul oportun treaba aceasta, dar în paralel cu aceste proiecte a cappella aniversare, sigur că activitatea vocal simfonică este destul de consistentă, în sensul că urmează în perioada pascală să fim pe scenă alături de cele două formații instrumentale ale Radioului, Orchestra Națională cu Recviem-ul de Brahms și imediat după Paște cu Orchestra de Cameră vom cânta Pergolesi "Stabat Mater". Urmează Săptămâna Internațională a Muzicii Noi unde vom interpreta o lucrare aparținând compozitorului Ștefan Niculescu, Recviem-ul acestuia și ne bucură foarte mult să încheiem stagiunea cu "Carmina Burana", o lucrare absolut fantastică.

Interviu realizat de Ioana Țintea