Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu Ciprian Țuțu, dirijorul Corului Academic Radio
Muzicianul oferă mai multe informații despre concertul-spectacol „Melocinemateca”, susținut de ansamblu joi, 16 martie, la Sala Radio.
Cum ați ales repertoriul pentru concertul-spectacol „Melocinemateca”?
Am ales acest repertoriu din dorința de a ieși dintr-o rutină și dintr-un univers în care suntem obișnuiți să activăm ca și cor academic, alegând așadar, un repertoriu de muzică de film, într-o distribuție inedită și foarte provocatoare totodată, aceea a parcugerii acestei muzici prin mijloace, aș spune, aproape pur corale. Este, într-adevăr, o provocare pentru că lumea în general este obișnuită - când se gândește la un concert de muzică de film - să audă sonorități ample, o scenă plină, lumini și o orchestră în spate. De data aceasta, noi vom crea atmosfera reprezentativă pentru peliculele alese prin mijloace corale, cum spun, desigur cu mici ajutoare, pe care le primim din partea acompaniamentului format din doar câteva instrumente, pian, chitară bas și secție ritmică. Încercăm să creăm un univers, o poveste cu povești. Cred că fiecare artă are menirea de a transmite nu doar stările creatorului acelei opere de artă (știm că și filmul este una dintre artele moderne) și, mai mult decât atât, de a reflecta viața în toate valențele ei. Selecția de filme, mai noi și mai vechi, din cinematografia internațională sau cea autohtonă, încearcă să urmărească evoluția omului în diversele etape ale vieții, de la bucuria copilăriei, mergând mai departe la trăirile intense ale tinereții, dragoste, fluturi în stomac, dragoste neîmplinită, decepție, până la maturitatea vârstei a doua sau chiar a treia, în care omul se uită înapoi și își aduce aminte cu nostalgie de experiențele și amintirile frumoase care i-au colorat viața. În sensul acesta am dorit să parcurgem acest drum al vieții prin muzica de film.
Alături de cor, pe scenă vor fi prezenți și câțiva invitați speciali. Vă rog să ne povestiți câte ceva despre aceștia.
Vom avea, într-adevăr, câțiva invitați speciali. Aș menționa-o, în primul rând, pe actrița Letiția Vlădescu care va fi amfitrioana serii. Aceasta nu avea, însă, doar rolul de a introduce publicul în atmosfera unui film sau a altuia, ci și un rol artistic, de povestitor la una dintre piese, iar la două dintre numerele serii o regăsim și în calitate de interpretă vocală. După aceea, l-aș menționa pe Ciprian Nichita, un regizor deosebit de talentat și un om foarte sufletist care, pro-bono, și-a dat silința să ne recreeze acest univers prin câteva mijloace sugestive ce țin de mișcare sau de un joc de lumini. Așadar, Ciprian Nichita întregește acest concept al concertului spectacol. Nu în ultimul rând, i-aș menționa pe colaboratorii noștri instrumentiști, pe Kirina Arnăutu la banjo, membră a Corului de Copii Radio, pe colegii noștri de la Orchestra Națională Radio, Alexandru Anastasiu și Max (Lucian Maxim), cum îi spunem noi. De asemenea, aș menționa faptul că toată pleiada de soliști este selectată din rândul membrilor Corului Academic, iar aici i-am vizat în special pe membri noi, care au căpătat acest statut abia din luna ianuarie, în urma concursului organizat în toamnă-iarnă. Așadar, aceștia vor avea în cadrul concertului de joi o dublă ipostază, având deopotrivă emoția debutului în primul concert a capella, dar și cea de soliști. Credem că, împreună, toate aceste elemente speciale, încărcate de emoție, vor crea o seară magică pe care ne-o dorim cu toții.
Corul Academic Radio împlinește în această perioadă 83 de ani de la înființare. Ce vă propuneți pentru următoarele concerte?
Dacă precedenta aniversare, din păcate, n-am putut să o sărbătorim din cauza pandemiei, vizăm pentru 85 de ani o serie de concerte-surpriză, dar până atunci ne dorim să creăm, tot așa, pe linia concertelor a capella teme deosebite, pe care le voi dezvălui la momentul oportun. Preocuparea noastră imediată vor fi concertele din cadrul stagiunii, iar în perioada pascală vom avea două concerte cu cele două orchestre. De asemenea, vom pregăti două piese în primă audiție pentru Săptămâna Internațională a Muzicii Noi. Vom încheia stagiunea împreună cu Orchestra Națională Radio cu Simfonia a III-a de Mahler și desigur, o provocatoare lucrare ne așteaptă pentru Festivalul „Enescu” împreună cu cele trei coruri ale Bucureștiului. Deci, avem o primăvară și o vară extrem de bogate, pentru care ne pregătim cu râvnă.