Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu chitaristul Costin Soare despre turneul 'De la Schubert la Sting'

Publicat: joi, 6 Iunie 2019 , ora 9.43

Chitaristul Costin Soare începe turneul intitulat De la Schubert la Sting, serie de concerte ce unește muzica clasică și stilul pop. Despre originile turneului și alegerea programului aflăm mai multe de la protagonistul recitalurilor. 

În data de 7 iunie începeți un nou turneu, intitulat De la Schubert la Sting, proiect ce continuă ideea începută de turneele, precum De la Bach la Beatles sau De la Paganini la Piazzolla. Care e ideea din spatele acestei formule?

Este un itinerariu muzical care, de fiecare dată, pornește de la un important compozitor, fie din epoca barocă, fie din epoca clasică, fie din epoca romantică și ajunge la un nume important din secolul XX, fie din lumea muzicii pop-rock, cum este cazul Beatleșilor sau anul acesta al lui Sting, fie din lumea tango-ului, cum a fost anul trecut, Piazzolla și pe viitor poate și din lumea jazz-ului. Mi-a plăcut dintotdeauna să îmi construiesc proiectele în felul acesta, cu un concept bine definit în spate. Dacă v-ați uitat la turneele din anii trecuți, ați observat, probabil, că numele compozitorilor încep cu aceeași literă, De la Bach la Beatles, De la Paganini la Piazzolla și iată, că anul acesta, De la Schubert la Sting. M-am gândit că ideea aceasta va atrage mai multă lume către sălile de concerte, nu numai publicul obișnuit care vine la concertele de muzică clasică și de chitară clasică, ci și un public curios să descopere orchestra în miniatură, cum spunea Berlioz despre chitară, acum două secole. Întotdeauna, în timpul concertelor, înainte de piese, îmi place să povestesc, să dau detalii biografice, lucruri interesante de felul în care au fost compuse lucrările respective. Consider că acest tip de exprimare verbală, înainte de o piesă, ajută publicul mai puțin cunoscător să intre în atmosfera respectivă și să pătrundă mai bine, ceea ce exprim după aceea prin sunete.


Cum ați ales programul din cadrul acestei ediții?

Firul conducător al turneului de anul acesta este cântecul. Am pornit de la două cântece foarte frumoase, două lieduri de Schubert, aranjate de un celebru chitarist din secolul al XIX-lea, Johann Kaspar Mertz. Continui cu un cântec foarte frumos. Se cheamă Recuerdos de la Alhambra și o lucrare a unui important compozitor neo-romantic, pe nume Joaquin Turina. O lucrare a unui compozitor neo-romantic, Manuel Maria Ponce, Sonata a III-a, dintre cele mai importante, scrise pentru chitară în secolul XX, Gran Jota, Un dans și termin cu două lucrări, Dilermando Reis, este un compozitor brazilian, Se ella perguntar și cu un aranjament după Shape of my heart, celebra piesă a lui Sting.

Interviu realizat de Petre Fugaciu