Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Cecilia Toma despre Festivalul 'Mozart' de la Brașov

Publicat: luni, 28 Ianuarie 2019 , ora 10.28

Ieri, 27 ianuarie 2019, a debutat cea de-a cincea ediție a Festivalului Internațional Wolfgang Amadeus Mozart, organizat de Opera din Brașov. Detalii despre programul evenimentelor ne-a oferit Cecilia Toma, reprezentant Relații cu publicul în cadrul instituției brașovene.

Ne bucurăm că Festivalul Internațional Wolfgang Amadeus Mozart, organizat de Opera Brașov, cu sprijinul Consiliului Local și al Primăriei Municipiului Brașov, a ajuns la început de 2019, la o ediție aniversară, spunem noi, cea de-a V-a. Evenimentul a fost conceput ca o lună Mozart, inițial, însă a crescut cu fiecare an, diversificându-și genurile artistice propuse, pornind de la operă, balet și muzică simfonică și ajungând până la teatru, muzică de cameră și anul acesta, chiar și jazz. Fiecare ediție a adus câte o premieră. Anul acesta ne bucurăm de o premieră de balet, gândită de maestra coregraf Nermina Damian, chiar la încheierea festivalului, pe 28 februarie. Amintim, de asemenea, un inedit concert de jazz cu Nicolas Simion și Marcus Schinkel din Germania. Cei doi vor porni de la teme, prelucrări de Mozart din sonate pentru pian și simfonii, arii din opere, precum și lucrări clasice. De asemenea, găzduim două concerte simfonice. Primul dintre ele, ce va avea loc pe data de 2 februarie, îl va avea la pupitrul Orchestrei Operei Brașov pe Ilarion Ionescu-Galați, o legendă a muzicii clasice românești și, ca invitat, pe excelentul violonist Remus Azoiței. Ce de-al doilea concert simfonic, programat pe data de 13 februarie, este susținut de Kamerata Kronstadt, dirijată de Cristian Oroșanu și îl va avea ca invitat pe italianul Carlo Torlontano, care va aduce un instrument-supriză din Alpi. Este vorba despre alphorn. El va interpreta, sigur, lucrări ale lui Mozart, dar și lucrări semnate de Leopold Mozart.


Programul este structurat, așadar, în mai multe secțiuni. Știm că vor fi și câteva opere.

Anul acesta, Festivalul Internațional Mozart înregistrează un număr record de evenimente. Pe lângă operele consacrate, Cosi fan tutte, Flautul fermecat și Nunta lui Figaro, ne vom întâlni, cum spuneam, cu cele două concerte simfonice extraordinare, cu două recitaluri și un spectacol-colaj din cele mai importante arii, duete, terțete compuse de Mozart.


Interviu realizat de Ana Diaconu