Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Bujor Prelipcean, managerul Filarmonicii „Moldova” din Iași

Publicat: luni, 17 Iunie 2024 , ora 12.35

În perioada 17-25 iunie 2024, în Iași se derulează ediția a X-a a Festivalului Internațional de Muzică de Cameră. Mai multe informații despre structura acesteia, dar și despre lucrările de reabilitare a clădirii în care funcționează Filarmonica "Moldova", aflăm de la managerul instituției, Bujor Prelipcean, care i-a oferit un interviu colegei noastre, Sarah Natsis:

Domnule Bujor Prelipcean, anul acesta se împlinește un deceniu de când ați pus bazele Festivalului Internațional de Muzică de Cameră din Iași. Vorbiți-ne despre evenimentul pe care îl vom putea urmări în deschiderea noii ediții, dar și despre cele care vor urma.

Festivalul de muzică de cameră este la ediția a X-a - asta îmi arată că acest festival al muzicii de cameră s-a impus cumva în România. Are deja o rezonanță. Sigur că la binele acestui festival au contribuit și interpreții care au dus numele acestuia mai departe și aici vorbesc de cvartetul Henschel din Germania, cvartetul Giocoso, cvartetul Ad Libitum, iar dacă îl începeam cu 10 ani mai devreme începeam cu cvartetul Voces. Oricum este foarte bine. Mă bucur că rezonanța acestui eveniment major muzical pentru Iași și nu numai, va începe luni, 17 iunie. Deschidem acest festival cu familia profesorilor Manoleanu Remus și Bianca împreună cu fetița lor, Stanca Manoleanu, care este solistă la Opera Națională din București. Pe 18 iunie va fi cvartetul Ad Libitum, care va face un festival Beethoven. Vor cânta Marea fugă op. 133, Cvartetul 135 în Fa major și vor termina cu Cvartetul op. 18 nr. 1. Miercuri, pe data de 19 iunie va cânta Roberto Trainini, un violoncelist de excepție care tocmai a terminat doctoratul la Academia Națională de Muzică George Enescu. A fost îndrumat aici de fratele meu Dan Prelipcean și va fi acompaniat la pian de Stela Pontororiero și vor cânta Variațiunile de Beethoven în Mi bemol major, Alfredo Cassela și Brahms - Sonata op. 99. Deși se desfășoară puțin altfel, pe data de 25 iunie va avea loc - tot sub egida festivalului nostru - un trio de notat, Roxana Pavel, Iulia Toma și neprețuitul prieten al filarmonicii din Iași, Andrei Ioniță la violoncel. Abia așteptăm acest concert care va încheia această stagiune camerală.


În luna aprilie a acestui an au început lucrările de reabilitare și modernizare
a edificiului în care funcționează filarmonica Moldova despre care știm că se afla într-o stare avansată de degradare. Cum decurg acestea și ce înseamnă acest demers pentru orașul dumneavoastră?

Este un efort extrem de important și costisitor. Mulțumesc întâi de toate primarului din Iași, Mihai Chirică. Am primit o sumă consistentă din partea primăriei pentru repararea acestui edificiu de o valoare inestimabilă. În contract scrie că această lucrare trebuie terminată într-un an și nouă luni, dar există posibilitatea ca această lucrare să dureze mai mult, deoarece în timpul lucrărilor s-au descoperit multe vestigii importante pentru oraș.


Interviu realizat de Sarah Natsis