Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu baritonul Mihai Damian

Publicat: joi, 17 Iulie 2025 , ora 12.06

Baritonul în vârstă de 29 de ani Mihai Damian va reprezenta România în această toamnă la Concursul Internațional "Operalia", una dintre cele mai importante competiții de operă la nivel mondial. Mihai Damian a purtat un dialog cu Ana Sireteanu despre participarea sa în cadrul competiției.

Mihai Damian, după proba eliminară v-ați clasat între cei 32 de artiști (selectați din sute de aplicații online) care vor participa la Concursul Internațional "Operalia", una dintre cele mai importante competiții de operă la nivel mondial, unde veți reprezenta România, alături de soprana Valentina Puskás. Ce însemnătate are pentru dumneavoastră un loc în caruselul competiției care i-a avut câștigători în trecut pe unii dintre cei mai importanti cântăreți de operă ai timpului nostru?

Concursul "Operalia" este, bineînțeles, o foarte importantă rampă de lansare pentru tinerii cântăreți, însă, în același timp este și un foarte bun prilej pentru a-ți depăși niște limite, pentru a încerca repertorii noi și pentru a cunoaște alți artiști cu care, cel mai probabil, vei avea ocazia să cânți în viitor, oriunde în lume, deoarece este un concurs extrem de exigent și doar voci cu adevărat valoroase reușesc să obțină rezultate importante în acest concurs.


Participarea la "Operalia" vine după ce v-ați remarcat deja în peisajul tinerilor interpreți de operă prin câștigarea unor concursuri naționale și internaționale și chiar anul acesta ați fost desemnat "Revelația anului" în cadrul Galei Premiilor Musicrit. Care sunt pentru dumneavoastră dificultățile pe care le impune participarea la o competiție de acest nivel și ce aveți în vedere în etapa de pregătire a probelor de concurs?

Am început prin participarea la concursuri naționale, apoi am participat la competiția "Éva Marton" de la Budapesta și la Concursul "Viñas" din Barcelona, unde în ambele situații am reușit să obțin rezultate foarte bune. Dificultățile sunt la fel ca într-un spectacol, aș putea spune, încerci să dai tot ce ai mai bun, încerci să transmiți cât mai multă emoție. Consider că este oarecum greșit să pui cântăreții să concureze unii cu alții, deoarece vocea este unică, însă cred că ce te diferențiază este tehnica și capacitatea de a transmite emoție și de a pune în evidență anumite sentimente. Așa că acest lucru este foarte important, să fii sincer cu ceea ce cânți pentru ca publicul și juriul să poată fi sincer în evaluarea cântărețului.


Ați spus deja că considerați un concurs o importantă rampă de lansare a tinerilor artiști. Cum vă raportați la competiții în contextul în care deja cariera de cântăreț de operă presupune destule, să le spunem, sacrificii?

Un concurs, de regulă, adună laolaltă mai mulți intendanți și directori de casting, la care poate este uneori dificil să ajungi din cauza programului cântărețului sau din cauza programului directorilor, așa că un concurs este foarte util, deoarece ai acolo adunați 10, 12, 15 intendanți și directori de casting, care te pot auzi la fel ca într-o audiție și poate fi chiar mai bine decât în cazul unei audiții, deoarece te afli sub o presiune oarecum mai mare într-un concurs.


În prezent mi-ați spus că vă aflați la Roma, așa că în final v-aș ruga să ne povestiți despre activitatea dumneavoastră din această perioadă.

Da, acum sunt la Roma deja de o lună de zile. Avem aici, la Teatro dell'Opera di Roma o serie de patru spectacole de "Don Giovanni", în festivalul "Caracalla", iar spectacolele se vor ține într-o nouă locație, la Basilica di Masenzio. După ce mă întorc acasă, la Cluj vom pregăti o premieră de "Simon Boccanegra", iar stagiunea următoare mă întorc în Italia, la Roma, pentru o serie de spectacole cu "Romeo și Julieta" și la Bari cu "Falstaff", apoi voi fi la Milano, la "I Pomeriggi Musicali", unde vom prezenta în primă audiție mondială "Marina", prima opera lui Umberto Giordano. Și, desigur, prezența în țară, la Cluj și nu numai, este ca de obicei garantată și primită cu multă bucurie atât de mine cât și de public.

Interviu realizat de Ana Sireteanu