Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu baritonul Liviu Holender

Publicat: marți, 14 Martie 2023 , ora 12.57

Baritonul Liviu Holender împreună cu pianista franceză Juliette Journaux vor susține sâmbătă, 18 martie, un recital de lieduri pe scena Ateneului Român. Artistul este născut la Viena dar a fost mereu în contact cu limba română și cu țara de origine a tatălui său, Ioan Holender. Așadar, aflăm mai multe detalii despre acest eveniment dintr-un interviu în limba română, acordat colegei noastre, Ioana Țintea.


Liviu Holender, sâmbătă 18 martie veți susține un recital de lieduri pe scena Ateneului Român. Cu ce sentimente reveniți în fața publicului românesc ?

Mă bucur în mod deosebit să pot să cânt un recital în frumoasa sală a Atenelului. Este o sală cu o acustică ideală pentru recital de lied. Sunt foarte bucuros să cânt aici. Am cântat deja la Opera Națională din București, cu rolul de conte în "Nunta lui Figaro" și "Silvio", dar la Ateneu este debutul meu și sunt foarte bucuros pentru aceasta.


Cum ați gândit alcătuirea programului?

Am ales un program foarte variat. În prima parte, cântecele de Franz Schubert. Cântecele lui Schubert sunt pentru mine printre cele mai frumoase cântece pentru voce, dar voi cânta de asemenea cântece de Johannes Brahms, Strauss și Mahler și un ciclu foarte frumos de Maurice Ravel,  Don Quichotte à Dulcinée. Așadar, cu acest program foarte variat vă invit să faceți o călătorie muzicală în lumea cântecelor germane.


Cum descrieți colaborarea cu pianista Juliette Journaux?

Pianista mea este o tânără pianistă de concert. Ne-am cunoscut la o academie de canto din Paris pe care am urmat-o împreună acum trei ani și de atunci am susținut recitaluri împreună la Filarmonica din Paris, la Auditoriul de la Muzeul Orsay și la Radio France Musique și acum continuăm colaborarea la București, în cadrul Ateneului.


După recitalul din data de 18 martie, când veți reveni pe scenele din România?

După recitalul din București, am un angajament, în primul rând la Viena, foarte important, cu Filarmonica din Viena la Konzerthaus unde cânt oratoriul Matthaus-Passion-Patimile după Matei și după aceasta, la Opera din Timișoara, la sfârșitul lui aprilie, voi cânta rolul lui Sharpless, în Opera "Madama Butterfly" de Puccini.


Interviu realizat de Ioana Țintea