Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu baritonul Cristian Ruja și basul Ștefan Lamatic, protagoniștii recitalului de marți 23 februarie de la Ateneul Român

Publicat: luni, 22 Februarie 2021 , ora 11.00

Stagiunea de marți seara de la Ateneul Român îl va aduce în fața publicului de mâine, de la ora 19.00, pe tânărul bariton Cristian Ruja, laureat al celei de-a XI-a ediții a Concursului Internațional "Drumul spre celebritate". În urma unui parteneriat pe care l-a încheiat Filarmonica "George Enescu", aceasta oferă câștigătorilor concursului oportunitatea unui recital. Cristian Ruja, acompaniat la pian de Raluca Ouatu, îl va avea ca invitat pe basul Ștefan Lamatic, un alt nume din noua generație de soliști vocali.

Detalii despre recital aflăm de la Cristian Ruja și Ștefan Lamatic.


Cristian Ruja, premiul obținut la Concursul Internațional "Drumul spre celebritate" a adus oportunitatea acestui recital. Ce anume vom putea asculta marți seară și care au fost criteriile de selecție a programului?

Pentru acest recital am pregătit publicului unele dintre cele mai cunoscute arii pentru baritoni; invitatul meu, Ștefan Lamatic, având arii de seamă din repertoriul tinerilor bași. O să fie o călătorie muzicală de la Mozart, Rossini, Donizetti la Verdi, Bellini, Massenet și ajungând până la Gershwin. Am dorit foarte mult să-l am invitat pe basul Ștefan Lamatic. Ne leagă o prietenie veche, din facultate, dar și o mare admirație artistică pe care eu i-o port.


Cum decurge colaborarea cu pianista Raluca Ouatu, care vă va acompania pe amândoi?

Raluca Ouatu îmi este corepetitor din anul I de facultate; am fost student la clasa sopranei Bianca Manoleanu. Am participat împreună la mai multe concursuri. De data aceasta, la Concursul "Drumul spre celebritate", cu ea corepetitor, am reușit să și câștig Premiul "Florica Cristoforeanu".


Și ce planuri de viitor se întrezăresc pentru următoarea perioadă?

Este destul de greu de spus. Sunt deschis tuturor colaborărilor și sper ca pe viitor să avem acces la studiouri de operă cum ar fi cele din Germania, Franța, Spania, iar în România, de ce nu, să putem participa la audiții pentru a reuși să colaborăm și cu operele din țară.


Ștefan Lamatic, cum ai primit invitația de a participa în cadrul recitalului baritonului Cristian Ruja?

Noi am legat o prietenie frumoasă încă din primii ani de Conservator, prietenie care a continuat și după terminarea studiilor, iar de atunci nici nu an ținut numărătoarea concertelor, spectacolelor în care am fost implicați împreună.


Care au fost criteriile de selecție a programului pe care-l vei prezenta publicului de marți seară?

Criteriul de selecție a repertoriului a fost acela de a fi variat. De aceea, am ales La calunnia din opera Bărbierul din Sevilla, Vi ravviso din opera Sonnambula de Bellini și I got plenty o' nuttin' din opera Porgy and Bess de George Gershwin.


După acest recital ce mai urmează? Ce ai în agendă pentru viitorul apropiat?

Momentan sunt solist al Operei Comice pentru Copii, iar în viitorul apropiat și îndepărtat încă nu știm ce se va întâmpla din cauza situației actuale.


Interviu realizat de Florica Jalbă