Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu Anna Ungureanu, dirijoarea Corului Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”
Corul Național de Cameră Madrigal - Marin Constantin susține duminică, 15 august 2021, o nouă ediție a concertului Ave Maria - eveniment pe care ansamblul își propune să îl transforme într-o tradiție, alături de concertele de Crăciun și de Paște. Detalii despre eveniment ne-a oferit Anna Ungureanu, dirijoarea Corului Madrigal.
După cele două reprezentații ale concertului Ave Maria din vara și toamna anului trecut, reveniți pe scenă, în 15 august, cu un concert derulat sub același generic. Ce v-a motivat să organizați cea de-a treia ediție a evenimentului?
Alături de concertele de Crăciun și de Paști, avem această viziune de a mai instaura încă o tradiție în viața Madrigalului. Și acest concert Ave Maria devine, iată, în al doilea an, un concert de tradiție, un concert cerut, un concert care reprezintă cumva sensibilitatea madrigalescă la cote înalte.
Edițiile precedente i-au avut invitați pe membrii ansamblului de percuție Young Beats, coordonat de Zoli Toth, care vor fi prezenți pe scenă și de această dată. Cum se îmbină rolurile celor două ansambluri în cadrul evenimentului?
Da, vorbim, iată, de o tradiție și de a colabora cu artiști dragi nouă. Copiii de la Yong Beats sunt copii speciali - sunt antrenați de câțiva ani de către Zoli Toth și echipa sa - și ne face mare plăcere să avem această energie nouă, această energie pură a copiilor. Iar delicatețea și fantezia cu care vin în această echipă sunt de o mare valoare pentru noi, madrigaliștii.
Da, și anul acesta vom cânta împreună și credem că aceste sonorități combinate de instrumente cu sonoritățile corale aduc o plus-valoare acestui proiect. Dar, în același timp, avem și alți invitați. Mai avem trei instrumentiști - la orgă, la harpă și la pian. Vom avea un program care cuprinde piese care se combină cu sonorități diferite dar care aduc, în același timp, o noutate, o diversitate foarte apreciate de către Corul Madrigal. Sperăm că vor avea același efect și în public.
Pe de altă parte, dacă anul trecut am avut plăcerea și onoarea de a lucra cu actorul Marius Manole, anul acesta, recitatorul din proiect o să fie Laura Oana. Suntem siguri că va aduce acea sensibilitate aparte, feminină, de care este nevoie atunci când o elogiem pe Sfânta Maria.
Vorbiți-ne despre programul serii. Pe lângă lucrările de inspirație sacră, ați inclus și piese prezentate în primă audiție românească.
Un deziderat al Madrigalului este să ofere întotdeauna un program clasic, dar să aducă mereu un procent semnificativ, în proiectele noi, de piese noi. Piese care, în România cel puțin, nici nu s-au cântat, nici nu s-au ascultat; una dintre acestea, chiar nici în străinătate nu este rulată. Sunt piese de mare sensibilitate, cum ar fi Hear my prayer de Pelle Olofson, un compozitor nordic, Arvo Part - Bogoroditse Djevo, care evocă imaginea Sfintei Marii, care nu se cântă în România. Tot așa, este și o piesă, Visioni de Jaques Alphonse De Zeegant, din Bruxelles, de unde am prezentat prima oară această piesă împreună cu compozitorul în sală. Și în România tot noi am fost primii care am cântat-o. Rămâne, deci, un deziderat al Madrigalului să aducă sonorități noi pe piață, sonorități care doar îmbogățesc mereu sensibilitatea noastră, dar și a ascultătorilor; deschid o perspectivă total diferită față de tot ce am adus până acum și mereu se îmbogățește acest limbaj de comunicare prin aceste pagini.
O noutate a concertelor Madrigalului scoate în evidență acest proiect. Este vorba despre un spectacol întreg sincretic, în care vizualul capătă o putere și un loc de cinste în acest proiect, Ave Maria. Este vorba de o regie a luminilor, a ideilor vizuale pe care Emil Pantelimon, managerul corului, le transpune în așa fel încât muzica să fie servită mereu la adevărata sensibilitate.
Ne face plăcere să oferim publicului acest spectacol complet și suntem siguri că, sub cerul înstelat al nopții, după ora 20:00, când începe concertul, o să fie o atmosferă de meditație, de bucurie totală!