Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu Anna Ungureanu, dirijoarea Corului Madrigal
"Crăciunul Florilor" este titlul celor patru concerte extraordinare pe care Corul Național de Cameră "Madrigal - Marin Constantin" le va susține în perioada 11-14 decembrie 2024 la Palatul Patriarhiei din București. Cu mai multe detalii: Anna Ungureanu, dirijoarea renumitului ansamblu, într-un interviu oferit colegei noastre, Ioana Țintea.
Anna Ungureanu, anul acesta, Corul Național de Cameră "Madrigal - Marin Constantin" propune publicului bucureștean două concepte inedite pentru concertele extraordinare de Crăciun. Primul dintre acestea, intitulat "Crăciunul florilor", s-a bucurat de un interes deosebit, biletele fiind deja epuizate. Cum ați primit acest răspuns din partea melomanilor?
Suntem foarte entuziasmați, ca de fiecare dată, să vedem bucuria celor care vor să ni se alăture în aceste momente de sărbătoare și ne onorează în mod deosebit faptul că la muzică românească, la colinde românești publicul este dornic să vină și să simtă alături de noi un pic din Crăciunul muzical.
Cum a luat naștere ideea de a asocia florile cu sărbătoarea Nașterii Domnului?
Este un concert care include evident și plantele, florile, care vor fi vizual prezente în sala de concert, la Patriarhie. Este o idee care a venit în momentul în care tot repetam "Florile dalbe", spre exemplu, sau "Floricica" de Francisc Hubic... spun doar câteva titluri... sau bucățele de text din refrenele colindelor românești. Și-atunci am zis că titlul acesta onorează foarte frumos tot programul de colinde românești. Așadar, ne-a făcut mare plăcere să intitulăm așa concertele noastre. Sunt patru la număr și, într-adevăr, este o veste extraordinară pentru noi cum v-am spus; ne onorează ca toate cele patru să fie vândute cu mult înainte.
Cum veți descrie muzical Crăciunul? Ce lucrări vor putea fi audiate?
Lucrări consacrate și binecunoscute alături de alte lucrări care nu sunt așa de cunoscute. Vorbesc aici despre stilul muzical folcloric, din zona religioasă, din zona modernă și folcloric-modernă. Așadar, alături de "O, ce veste minunată!" sau câteva pagini din Oratoriul de Crăciun al lui Paul Constantinescu, vom avea și "Trei Crai de la Răsărit", dar vom avea și "Florile dalbe" cu "Bună dimineața la Moș Ajun" și două colinde românești de Marius Hristescu și alte pagini de Pașcanu, care sunt aproape consacrate în concertele noastre de colinde de Crăciun.
Colaborarea cu copiii din corurile Cantus Mundi a devenit o tradiție. Ce impact are această uniune artistică între generații asupra publicului, dar mai ales asupra tinerilor coriști?
Am avut deja o primă repetiție cu o parte din aceștia și trebuie să vă spun că ne onorează - și știu că mă repet cu acest cuvânt. Dar faptul că ei vin cu părinții acolo după orele de școală și își redresează energiile și, pentru că au Madrigalul în toată sala, suntem cu toții acolo, vorbim de sute de copii... și ei sunt mândri că fac parte din acest proiect. Vin, ne îmbrățișează și ne mulțumesc pentru clipele în care am cântat împreună. Și aici chiar trebuie să spun că o fetiță a venit să mă felicite că îi place cum gesticulez și că i se pare foarte bine ceea ce fac. Tot felul de conversații pe care le avem... ce-avem în păr unele, altele, cum ne îmbrăcăm, se uită la noi ca la niște modele, iar noi ne bucurăm de prospețimea, de spiritualitatea lor, de energia lor și de bucuria cu care ei au înțeles să vină către noi cu o muncă în plus în orarul lor zilnic, care este o muncă foarte importantă. Este o bucurie enormă și ne face o mare plăcere întâlnirea cu ei de fiecare dată. Iar repetițiile care vor urma anunță alte sute și sute de copii nu numai din București, dar din toată țara. Abia aștept să-i întâlnesc pe toți cei care vor reuși să ajungă în București aături de noi și la acest tip de concert, dar și la celălalt tip de concert despre care, cu siguranță, vom vorbi în ceea ce urmează.
Să înțeleg că în această perioadă, în casa Madrigal, e o atmosferă de sărbătoare.
Dacă treceți pe la noi, pe Dealul Mitropoliei, puteți observa o casă care este luminată pe dinafară, are steluțe peste tot și am avut-o luminată și de 1 Decembrie cu tricolorul. Suntem foarte mândri că putem aduce această bucurie mică vizuală pentru cei care ne vizitează sau vizitează Dealul Patriarhiei. Și, cu fiecare floare, cu fiecare luminiță sau ornament pe care-l oferim din punct de vedere vizual suntem siguri că întregim această bucurie a sărbătorilor de iarnă.
Aș dori să ne îndreptăm atenția și către a doua serie de concerte, intitulată "Madrigal Christmass Mood", ce va avea loc la Sala Aula Magna din cadrul Universității Politehnice din capitală, pe 17 și 18 decembrie. La ce să se aștepte publicul?
În primul rând, la o sală nouă pe care publicul nu prea o cunoaște. Și suntem foarte mândri că reușim să lansăm cu ocazia asta și noi conceptul acesta de concerte la Sala Aula Magna de Politehnică. Este o sală generoasă din punct de vedere al locurilor, este un spațiu nou și un spațiu acustic foarte frumos. Așadar, abia aștept ca publicul să experimenteze alături de noi noile sonorități.
Este vorba despre un program nou, cel puțin pe jumătate, pentru că acest concert va avea loc în două părți. În prima parte, va cânta exclusiv Madrigalul, iar în a doua parte, ni se vor alătura câțiva instrumentiști care vor reliefa acest caracter de puțin jazz, puțin american al pieselor pe care le vom cânta.
Vorbim aici de piese foarte cunoscute, dar care, într-o manieră total nouă din punct de vedere stilistic pentru Madrigal și pentru ascultătorii Madrigalului, va devoala aceeași bucurie de Crăciun, aceeași energie și bucurie pentru comuniunea sufletească și spirituală pe care înțelegem că putem să o avem cu ușurință mai als în preajma Crăciunului. Vorbim te titluri consacrate, nu vreau să vă spun foarte multe pentru că, într-adevăr, este o surpriză extraordinară, este o noutate absolută în repertoriul Madrigalului și sperăm să rămână și publicul să se bucure cu tot sufletul de acestea.
Care este mesajul pe care Corul Național de Cameră "Madrigal - Marin Constantin" dorește să-l transmită publicului său în această perioadă de sărbătoare?
Evident că ne continuăm ideea de unificare, de pace, de acceptare, de iubire, de lucru în echipă. Acestea sunt și cuvinte din foarte multe din textele pieselor noastre. Dragostea de natură și de semenii noștri, susținerea celorlalți, să cauți mereu lumina și bucuria sufletului tău, să te dedici total celuilalt... acestea sunt texte pe care le promovăm continuu de câțiva ani încoace și credem în ele pentru că muzica asta face de fapt - prin sonoritate, dar și prin textele sale, aduce această bucurie, unitate care este înțeleasă imediat cu inima și imediat acționăm în consecință.