Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Angela Șindeli despre încheierea programului 'VOXearlyMUS'

Publicat: miercuri, 23 Mai 2018 , ora 14.30

Programul de parteneriat strategic VOXearlyMUS a ajuns la final, iar acest final se va concretiza la București, prin două evenimente. Ne-a povestit despre ce este vorba coordonatoarea proiectului din cadrul Biroului de Relații Internaționale al Universității Naționale de Muzică din București, soprana Angela Șindeli. 

Au trecut deja trei ani și ne apropiem de final. Vineri și sâmbătă vor avea loc două activități cumva paralele. Pe 25, Evenimentul Final de Multiplicare al proiectului VOXearlyMUS, unde se vor disemina rezultatele efective ale acestui parteneriat strategic și pe 26, activitățile vor continua cu discuții interactive în cadrul Platformei Europene de  Muzică Veche. Trebuie menționat că acest eveniment dublu este organizat în parteneriat cu Asociația Europeană a Conservatoarelor - partenerii noștri în proiectul VOXearlyMUS și sperăm să adunăm un număr impresionant de participanți - estimăm 100 - care să primească cumva rezultatele efortului nostru făcut pe parcursul celor trei ani și care să schimbe impresii în cadrul Platformei de Muzică Veche. E de menționat că ediția Platformei de Muzică Veche este în jurul numărului 6,7, deci are ceva tradiție în Europa. Suntem fericiți să o găzduim și noi.

Programul este presărat și cu mici introduceri muzicale, susținute de studenți, atât din conservatorul nostru, cât și de câțiva studenți din conservatoarele partenere. Vor fi cam 15 minute, niște „pastile” de muzică veche atât vocală, cât și instrumentală, atât A cappella, cât și cu acompaniament de basso continuo. În afară de aceste momente muzicale, va fi un mare concert în seara de 25 ce va începe la ora 20.20 și unde își vor da concursul Corul de Cameră Preludiu și Corala Psalmodia de muzică bizantină. Făcând o paranteză aici, muzica bizantină a ocupat un loc vedetă, aș putea spune, în cadrul proiectului, pentru că a reprezentat punctul de atracție.

Noi sperăm într-o continuare, într-un schimb în cadrul programului Erasmus - un schimb între profesori și studenți și sperăm în dezvoltarea lui efectivă cu un program internațional de master. Deocamdată vom începe cu pași mici, schimburi de profesori și, eventual, cu posibilitatea de a trimite și de a primi câțiva studenți din universitățile deja partenere în proiect.

Interviu realizat de Ana Diaconu