Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Andrei Stănculescu, dirijorul Corului "Preludiu - Voicu Enăchescu"

Publicat: vineri, 13 Decembrie 2024 , ora 9.30

Corul de cameră "Preludiu - Voicu Enăchescu" susține un concert dedicat sărbătorilor de iarnă împreună cu unii dintre cei mai apreciați muzicieni de jazz de pe scena românească: Paolo Profeti - saxofon, flaut, Albert Tajti - pian, Cojanu Răzvan - contrabas, Iulian Nicolau - tobe. Evenimentul poartă numele "Preludiu Christmas Jazz" și are loc la Ateneul Român duminica aceasta, de la ora 19.00. Un interviu cu Andrei Stănculescu, cel care se va afla la pupitrul dirijoral:

În cadrul concertului Preludiu Christmass Jazz, propuneți publicului o intersecție muzicală inedită, în care sonoritățile corale se îmbină cu cele ale muzicii de jazz. Cum a pornit acest proiect?

Proiectul a pornit anul trecut, când am făcut prima intersecție despre care vorbiți, cu un repertoriu venit cumva din lumea jazzului, dar și al Broadway-ului, a muzicii de film, și am încercat acest proiect ultima oară într-un recital "demo" la Centrul Național "Tinerimea Română". Sala a fost neîncăpătoare; a trebuit să dublăm concertul - l-am făcut și a doua zi.

Anul acesta, ne-am decis să-l mutăm într-un cadru mai amplu, la Ateneul Român, unde biletele s-au vândut în foarte puțin timp, în câteva săptămâni.


Care ai spune că sunt principalele provocări ale acestei intersecții muzicale?

Cumva, armonizarea acestui tip de cânt coral, cvasi-academic, specific corurilor de cameră din România ca și Corului de Cameră "Preludiu - Voicu Enăchescu", și muzica mai liberă de jazz, improvizatorică, cu sonorități ludice, care trebuie bine împletite în așa fel încât publicul să poată avea parte de o experiență omogenă și care să pară cât se poate de reală și necăutată. Ceea ce eu cred că am reușit în timpul ăsta de repetiții, de o lună și ceva.


Cum privești colaborarea cu unii dintre cei mai renumiți muzicieni de jazz din spațiul românesc - Paolo Profeti la saxofon și flaut, Albert Tajti la pian, Răzvan Cojanu la contrabas, Iulian Nicolau la tobe?

Am colaborat și anul trecut cu ei, a fost o imensă plăcere și ne-am înțeles foarte bine. Deja fiind la a doua colaborare, aș putea spune că îmi sunt prieteni și că deja experimentul ăsta, căutările astea au fost mai rapide și extrem de fructuoase.


Cum ați alcătuit programul muzical al concertului care reunește piese celebre din repertoriul universal al sărbătorilor de iarnă?

În principiu, aș spune că am făcut un sondaj de opinie în rândul prietenilor mei, dar mi-am analizat și propriile preferințe muzicale legate de perioada sărbătorilor de Crăciun - din repertoriul american, de principiu - și am ajuns la o listă de 15... nu le-aș spune colinde, mai degrabă muzici de Crăciun, care sunt gustate de întregul public. Cred că asta a și fost rețeta succesului.


Ce evenimente sunt înscrise în agenda Corului "Preludiu - Voicu Enăchescu" pentru anul 2025?

O să avem concertul - tradițional, cumva - de pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, de la Centrul Național de Arte "Tinerimea Română". Apoi, pregătim un proiect, cred eu - foarte interesent, cu aranjamente pentru cor și violoncel. Există atât aranjamente, cât și lucrări originale scrise pentru cor și violoncel. Vom avea invitați câțiva violonceliști români de mare notorietate. Și, mai apoi, ne pregătim pentru o serie de concerte pe care urmează să o anunțăm în cel mai scurt timp, când vom definitiva calendarul anului 2025.

Credit foto: Florin Ghenade

Interviu realizat de Ariadna Ene-Iliescu