Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Andrei Petrache despre premiul concursului „Quoting Beethoven”

Publicat: marți, 12 Ianuarie 2021 , ora 17.46

Compozitorul Andrei Petrache a fost premiat cu Mențiunea specială a Concursului de creație muzicală „Quoting Beethoven”, organizat de Institutul Goethe din București pentru lucrarea intitulată „Ludwigorous”, scrisă pentru fagot și pian. 


Andrei Petrache, e
ști câștigătorul mențiunii speciale oferite în cadrul concursului Quoting Beethoven, cu lucrarea "Ludwigorous". Înainte să vorbim despre aceasta, am dori să știm, cu ce gânduri ai primit acest premiu?

M-am bucurat foarte mult, evident. A fost o onoare pentru mine să mă aflu printre premianții acestui concurs, aflat la o unică organizare. N-o să se mai împlinească niciodată 250 de ani de la nașterea lui Beethoven, deci, cumva, în aceste circumstanțe, a fost o adevărată onoare și mă bucur mult că lucrarea mea a fost apreciată de juriu.


Titlul,
"Ludwigorous", după cum putem intui, îmbină prenumele titanului de la Bonn cu vigurous, vigurosul. Cum se reflectă această trăsătură în lucrarea ta?

Am încercat să analizez ethosul beethovenian și vigurozitatea muzicii lui mi s-a părut un aspect esențial. De aceea, am folosit și această combinație în titlu, și am mizat pe vigoare, în scurta piesă pe care am realizat-o, alături de alte aspecte, dar printre elementele esențiale am ținut să exprim această vigoare, aproape fără de margini care este în muzica lui Beethoven.


Din punct de vedere al construcției lucrării, ce tehnici componistice ai utilizat și ce teme celebre ai citat în aceasta?

Am citat la nivel de celule, la nivel de microstructuri muzicale din introducerea Simfoniei I și din tema I a Simfoniei I, dar și din introducerea lentă a Simfoniei a IV-a, dar am încercat să se integreze toate aceste citate, într-o atmosferă inspirată din ethosul beethovenian. Adică, cumva, am vrut să mă adâncesc în muzica lui și să încerc să recreez, evident, cu mijloacele mele limitate, acea atmosferă a muzicii lui.


Premiul obținut de tine constă într-o călătorie de documentare muzicală la Viena. Consideri astfel de experiențe esențiale, evoluției unui compozitor?

Absolut. M-am bucurat foarte mult să aflu în ce constă acest premiu. Abia aștept. Sincer, chiar abia aștept să pot beneficia de el, de această plecare. N-am mai fost niciodată la Viena, deci va fi o premieră și din acest punct de vedere. Da, sunt foarte importante aceste plecări. Consider că deschide diverse uși, deschide cumva, lumea artistului, îl scoate din micul său cuib. Totuși, din cauza condițiilor pandemice, am vrut să mai amân puțin plecarea. Acest voucher pe care l-am primit este valabil până la sfârșitul anului 2021, deci mai aștept puțin să se clarifice apele și să mă pot bucura în condiții cât mai bune de această plecare. Din câte am înțeles, o să fiu pus într-o legătură cu lumea muzicală de acolo și cu români stabiliți în Viena. Este o comunitate numeroasă și foarte activă în spațiul muzical, deci, abia aștept să ajung acolo.


Interviu realizat de Maria-Isabela Nica