ACUM:
13.05
Polifonii
Baroc, clasic, romantic, coral, creație și interpretare românească - înlănțuite inedit într-o nouă emisiune.
Urmează: 15.20 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.24 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Andrei Ioniță, despre recitalul pe care îl susține la Wigmore Hall din Londra

Publicat: luni, 27 Noiembrie 2017 , ora 12.08
Violoncelistul Andrei Ioniță susține un recital, în 27 noiembrie 2017, la Wigmore Hall din Londra, împreună cu pianistul Itamar Golan. Evenimentul face parte din stagiunea Lunchtime Concerts 2017-2018 organizată de postul BBC 3 și este transmis în direct de Radio România Muzical.

Andrei Ioniță ne-a oferit detalii despre acest recital:


Veți debuta la Wilgmore Hall din Londra, cu un recital în compania Itamar Golan. Cum vedeți importanța acestui moment din cariera dumneavoastră și cum este colaborarea cu Itamar Golan?

Sunt foarte recunoscător BBC-ului pentru oportunitatea oferită. În anul 2016 am intrat în programul New Generation Artist, un program de susținere a tinerilor muzicieni. Asta a însemnat că deja am avut câteva sesiuni de înregistrări pentru BBC, atât în formație de duo, cât și cu orchestra. Vor urma și alte apariții la diferite festivaluri în Anglia, plus acest recital, la Wilgmore Hall. Cu Itamar Golan sunt la prima colaborare, dar de-abia aștept să cânt cu un asemenea muzician.


Din câte știu, veți mai avea un recital cu el Essen, în 3 decembrie. Așa este?

Da. Și de asemenea, la Schloss Elmau, va fi un recital din cadrul festivalului Verbier.


Pentru recitalul de la Wilgmore Hall ați ales prima Suită de Bach și Sonata op. 40 de Șostakovici. Ce dificultăți presupun aceste lucrări și de ce ați ales să le alăturați în program?

Sonata de Șostakovici este una din lucrările mele preferate și foarte apropiate de sufletul meu. Deja cânt această lucrare de aproape 10 ani, așa că am dorit neapărat să prezint muzica lui Șostakovici la Londra. De asemenea, Suita nr. 1 de Bach este probabil cea mai cunoscută lucrare pentru violoncel. Am vrut să aduc cumva, un program extraordinar de cunoscut, dar în același timp, să-i ofer o interpretare proprie.


După recitalul de la Wilgmore Hall, ce proiecte mai aveți pentru perioada următoare?

Pe lângă apariția de la Festivalul Verbier în Schloss Elmau, va urma acel recital din Essen, după care voi mai avea și o sesiune de înregistrări, în Elveția. Anul viitor îmi va aduce multe apariții și în Statele Unite, în Japonia. Voi cânta cu orchestra MDR în Leipzig, voi avea recital de debut la Carnegie Hall în luna aprilie și tot așa.


Interviu realizat de Laria Clempuș