ACUM:
1.00
Notturno
Produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio.
Urmează: 7.00 Allegro... de weekend Un matinal clasic, într-un tempo vivace.
Apoi: 9.50 Promo Informații despre evenimentele partenerilor noștri.

Cronici Înapoi

AUDIO. Început de stagiune 2016-2017 la Opera Națională București

Publicat: joi, 13 Octombrie 2016 , ora 9.28

Opera Națională București dă startul unei noi stagiuni săptămâna aceasta, prin intermediul a două gale - prima de operă, a doua de balet. Cu acest prilej a avut loc astăzi, 12 octombrie 2016, de la ora 13.00, în Holul central al Operei, o conferință de presă. Au fost prezenți directorul general interimar al instituției, Beatrice Rancea, Marcello Mottadelli - noul coordonator muzical al Operei - și Renato Zanella, coordonatorul baletului Operei bucureștene. Alături de ei s-a aflat marea majoritate a soliștilor vocali ce vor cânta în deschiderea stagiunii, în Gala de operă din 14 octombrie; de asemenea Matteo Mazzoni, regizorul unui nou Bărbier rossinian, pe care îl vom putea urmări în premieră în 11 noiembrie, Pietro Salvaggio - care va conduce dirijoral gala de balet din 16 octombrie și coregraful Carlos Vilan, care pregătește pentru publicul bucureștean un spectacol cu muzică și dans spaniole.

S-a vorbit puțin despre cum va arăta noua stagiune, pregătită "pe repede-nainte", după cum spune Beatrice Rancea, directoarea afirmând că există programul integral, până la închiderea stagiunii, în 1 iulie 2017, însă el este public pe site-ul instituției doar până în luna decembrie 2016. Toți cei prezenți au insistat asupra atmosferei pozitive și prielnice creației pe care o simt acum în Opera Națională București, într-o Românie pe care cântăreții străini o văd pentru prima dată.

Vinerea aceasta, în 14 octombrie, puteți urmări de la ora 19.00, Gala de operă din deschiderea stagiunii 2016-2017 a Operei bucureștene, cu Marcello Mottadelli dirijor, în regia lui Renato Zanella și scenografia Doinei Levintza. Vor cânta atât invitați străini - Ildiko Komlosi, Nino Machaidze, Ambrogio Maestri, Vladimir Galouzine, cât și interpreți români - Liliana Mattei Ciucă, Alexandru Badea, Silvia Sorina Munteanu, Oana Andra, Irina Iordăchescu, Iulia Isaev, Iordache Basalic și Liviu Indricău. Pe scenă se vor afla, de asemenea, Corul Operei Naționale și Corul de Copii al instituției bucureștene. Programul muzical conține momente celebre - arii sau duete din opere semnate, între alții, de Giacomo Puccini, Giuseppe Verdi, Georges Bizet, Gaetano Donizetti și Camille Saint Saens.

Irina Cristina Vasilescu