ACUM:
13.05
Polifonii
Baroc, clasic, romantic, coral, creație și interpretare românească - înlănțuite inedit într-o nouă emisiune.
Urmează: 15.20 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.24 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Interviuri Înapoi

AUDIO. Începe Turneul 'Vă place Beethoven?' - Interviu cu violoncelistul Răzvan Suma

Publicat: miercuri, 11 Octombrie 2017 , ora 9.11
Astăzi, 11 octombrie 2017, la Sala Capitol a Filarmonicii din Timișoara, are loc deschiderea Turneului Național "Vă place Beethoven?", ce-i are ca protagoniști pe violoncelistul Răzvan Suma și pe pianistul Daniel Goiți. Turneul se va derula până în data de 30 octombrie în opt orașe din România, în program figurând trei sonate pentru pian și violoncel semnate de compozitorul german: Sonata op. 69 nr. 3 în La major, Sonata op. 102 nr. 1 în Do major și Sonata op. 102 nr. 2 în Re major. Mai multe detalii ne-a oferit Răzvan Suma în următorul interviu.


Porniți la drum, iată, în cel de-al VI-lea turneu aflat sub semnul "Vă place...?". Ați ales de această dată o nouă figură, pe Beethoven. De ce tocmai Beethoven?

Venea la rând după Bach, după Brahms, supă Schumann, după Schubert. A mai fost acel comercial "Vă place tango?" și cred că vor mai fi produse comerciale în viitor. Mă simt foarte bine în acest turneu. Este o creație a mea și când creezi așa ceva, când îți dai seama că și funcționează și când vezi că lumea vine cu drag și se umplu sălile, satisfacția este extraordinară. Nu numai pentru tine ca interpret, dar și pentru tine ca organizator, promotor, pentru că în momentul acesta, un artist nu mai poate să fie doar artistul care doar urcă pe scenă. Cred că în momentul acesta, la modă este acest tip de self-management. Este o satisfacție extraordinară, progresul de la primul turneu din 2012 până acum este faptul că ne permitem să avem o echipă în spate.


Cum a luat naștere inițiativa de a interpreta, de această dată, alături de pianistul Daniel Goiți?

Daniel Goiți este pianistul meu preferat. Îl cunosc pe Daniel de foarte mulți ani. Trebuie să spun că prima dată, până de curând, am cântat în 1998, după ce am câștigat eu un concurs la Markneukirchen, în Germania, și am avut o salbă de concerte, de recitaluri; și în festivalul MDR din Leipzig am avut oferta de a cânta un recital. Ideea mea a fost să-l invit pe Daniel, care nu mă cunoștea, dar a acceptat imediat, pentru că i-am spus despre concurs și el, studiind în Germania știa cât de important este concursul din Markneukirchen pentru violonceliști. Și am avut poate de cea mai fericită colaborare profesională de până atunci. Punând la cale acest turneu, pe care l-am gândit de anul trecut, i-am făcut invitația, pe care a acceptat-o și mă bucur pe această cale. Am organizat și o plecare în Vietnam și acum o lună și jumătate am avut un recital extraordinar în Opera House din Hanoi. Și iată-ne acum cu un picior deja în "Vă place Beethoven?", ceea ce nu poate decât să mă bucure și să am satisfacția că muzica de calitate, alături de Daniel Goiți, va ajunge la urechile melomanilor și spectatorilor noștri.


Turneul este dedicat unei cauze caritabile. O să vă las pe dumneavoastră să ne povestiți mai multe.

Da, dintr-o întâmplare, am cunoscut acești oameni extraordinari care se ocupă de Hospice Casa Speranței și cu toate că nu sunt neapărat un adept al tuturor campaniilor care există pe lume, această campanie mi s-a părut extraordinară. I-am cunoscut, am fost acolo la centrul lor din București și mi-am dat seama că fac niște lucruri extraordinare pentru bolnavii în fază terminală și realizez că acești oameni chiar au nevoie de muzică. Pe lângă faptul că vin la concertele noastre din Sfântu Gheorghe și din București, încercăm să strângem și niște fonduri și vom avea niște urne foarte drăguțe, iar pe lângă CD-urile care se cumpără în serile concertelor, publicul are posibilitatea să contribuie la această cauză nobilă.


Interviu realizat de Ana Diaconu