Interviuri Înapoi

AUDIO. Începe Festivalul 'Majura - Momente Muzicale Magice' - Interviu cu pianista Viorica Rădoi

Publicat: joi, 19 Octombrie 2017 , ora 16.48

La Sala Mică a Palatului din capitală, are loc sâmbătă, 21 octombrie, gala de deschidere a Festivalului "Majura - Momente Muzicale Magice", în cadrul căruia se desfășoară și cea de-a doua ediție a Concursului Internațional de Duo "Suzana Szörenyi". Mai multe informații despre cele două evenimente am aflat de la pianista Viorica Rădoi, membru fondator al proiectelor.


Care sunt noutățile acestei ediții?

Prima noutate constă în prezența concurenților. Sunt 52 de duouri față de 21, anul trecut. Sunt 52 de duouri, respectiv 104 concurenți din 18 țări, de pe patru continente. Cea de-a doua noutate este că secțiunea care anul trecut se numea secțiune "Amatori", se numește anul acesta secțiune "Hobby" și are două subsecțiuni, amatori cu amatori și amatori cu profesioniști, respectiv hobby amatori -hobby mixt; la această secțiune nu există limită de vârstă, nu există repertoriu impus, singura condiție în ce privește programul prezentat este să existe două lucrări de stiluri diferite. O altă noutate este că, spre deosebire de anul trecut, am reușit cu sprijinul sponsorilor, donatorilor ca juriul să nu mai presteze muncă pro bono. Anul acesta avem festivalul în cadrul căruia se află concursul, iar festivalul se va desfășura în Sala Mică a Palatului, deschiderea și respectiv închiderea, 21 octombrie, ora 19.00 și respectiv 29 octombrie, ora 19.00, iar prin parteneriatul nostru cu Filarmonica va exista un recital extraordinar la Ateneu în ziua de 24, tot ora 19.00, al laureaților cu premiul I de la secțiunile Duo - patru mâini și două piane, laureați cu premiul I care sunt doi tineri polonezi excepționali.


Cu ce așteptări porniți la drum în această ediție a II-a?

Sunt foarte mari, sunt convinsă că ecoul va depăși cu mult granițele țării și chiar granițele Europei și, drept consecință, următoarea ediție care va avea loc în 2019, pentru că de acum încolo concursul se va desfășura alternativ cu Festivalul, un an festival, un an concurs, cred că va avea o participare pentru care ne gândim de acum, oare unde am putea să-l ținem, luând în considerare spațiile necesare unui asemenea eveniment.

Interviu realizat de Ana Diaconu