Interviuri Înapoi

AUDIO. Începe ediția a V-a a Festivalului Internațional 'Vară Magică' - Interviu cu Dorin Ioniță, organizatorul evenimentului

Publicat: marți, 12 Iulie 2016 , ora 14.21

Cea de-a V-a ediție a Festivalului "Vară Magică" va avea loc între 13 iulie și 24 august 2016, la Ateneul Român, iar concertele se vor desfășura în fiecare seară de miercuri. Printre invitați se numără Orchestra Română de Tineret, Orchestra de Tineret a Portugaliei, Orchestra "Sinfonietta" și Orchestra "Junior", dar și dirijori și soliști români de renume internațional, precum Alexandru Tomescu, Marin Cazacu sau Cristian Mandeal. Mai multe informații despre proiect ne-a oferit inițiatorul conceptului și președintele asociației organizatoare "Lanto Communication", Dorin Ioniță.


Am ajuns, iată, la cea de-a V-a ediție a Festivalului Internațional "Vară Magică", ce se va desfășura în perioada 13 iulie - 24 august 2016, sub cupola Ateneului Român. Ce noutăți ne propune ediția curentă?

Vă propune o reîntâlnire cu tinerețea și cu muzica de înaltă calitate. Și, ca noutate absolută, Orchestra de Tineret a Portugaliei, în 3 august. Încă o noutate va fi întâlnirea dintre Valentin Gheorghiu și Orchestra "Junior".


Care sunt principalele nume care figurează în program, alături de cele menționate anterior?

Nume foarte bune - Cristian Mandeal și Orchestra Română de Tineret, Horia Andreescu și Orchestra "Sinfonietta", Alexandru Tomescu, Valentin Gheorghiu, Marin Cazacu, Ioana Goicea - o tânără violonistă de cel mai înalt nivel.


În ceea ce privește repertoriul, există vreun fir conducător pe care îl urmați, dumneavoastră, ca organizatori, alături de artiști atunci când stabiliți programele concertelor?

Există un singur fir conducător - calitatea muzicii, calitatea compozitorilor consacrați.


Cât de importantă credeți că este organizarea unor astfel de rendez-vous-uri muzicale pe perioada verii, care suplinesc, într-o manieră sau alta, vacanța clasicelor stagiuni?

Este extrem de importantă. Ideea de a porni în perioada estivală aceste concerte, faptul că mediul cultural nu trebuie să aibă pauză… a fost un gol care s-a umplut. Este nevoie de artă în permanență!

Interviu realizat de Ana Diaconu