ACUM:
7.00
Allegro... de weekend
Un matinal clasic, într-un tempo vivace.
Urmează: 9.50 Promo Informații despre evenimentele partenerilor noștri.
Apoi: 9.54 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Interviuri Înapoi

AUDIO. Începe cea de-a noua Stagiune de marți seara la Ateneul Român - Interviu cu muzicologul Cristina Sârbu

Publicat: marți, 10 Octombrie 2017 , ora 13.44

La Sala Mică a Ateneului Român începe în 10 octombrie Stagiunea de marți seara 2017-2018. Cel care deschide noua serie de evenimente este pianistul Andrei Gologan, care va interpreta opusuri de Maurice Ravel, Frédéric Chopin și Robert Schumann. Mai multe informaȚii despre recitalurile programate în cursul stagiunii ne-a oferit coordonatoarea proiectului, muzicologul Cristina Sârbu.


Cum arată în linii mari programul evenimentelor din acest an?

El urmează programul pe care l-am avut la bază atunci când am inițiat acest proiect, Stagiunea de marți seara, și anume intenția de a aduce în fața publicului românesc - e adevărat, în Sala mică a Ateneului Român, dar aceea este o adevărată sală de muzică de cameră - pe studenții români care studiază în străinătate și care se afirmă în străinătate. De când a început proiectul n-am avut din partea lor nicio reticență; au acceptat cu plăcere să vină, unii chiar de mai multe ori. Acum, în cea de-a noua ediție, vom avea ca oaspeți pe Andrei Gologan de la Universitatea Mozarteum din Salzburg (este elev al lui Andras Schiff), pe Angela Drăghicescu și pe Elias Goldstein din Statele Unite ale Americii. Și acest recital are o poveste specială; tocmai a fost publicată o ediție pentru violă a Sonatei a III-a de George Enescu "în caracter popular românesc". Este o transcripție pentru violă semnată de Donald Maurice și este apărută în Editura Salabert. În decembrie, revine la noi Cristian Sandrin de la Londra; în februarie, Ioan Dragoș Dimitriu de la Viena și Alexandra Bobeico din Salzburg; în martie, de la Köln, se întoarce pe scena Sălii mici a Ateneului Român Georgeta Iordache; în aprilie, Georgii Moroz din Kiev, care între timp a obținut Premiul I la Concursul Grumiaux de la Bruxelles; în iunie, Adriana Gabrian, studentă la Augsburg, la Leopold Mozart Zentrum, la clasa profesorului Petru Munteanu.

Ca o noutate pentru această stagiune de marți seara cu numărul 9 sunt parteneriatele cu concursurile naționale, ca să promovăm câștigătorii lor și să-i facem și pe ei cunoscuți sau mai cunoscuți. Acum, în curând, violonistul Ștefan Simonca-Oprița, câștigătorul Concursului "Remember Enescu", va avea recitalul său. Luna ianuarie este dedicată câștigătorilor Concursului "Jora" - Cadmiel Boțac, pian, violonistul Valentin Șerban, cântărețul Mihai Urzicana și violoncelistul Octavian Lup. În martie vom avea un al doilea recital al pianistului Cadmiel Boțac. În aprilie îl așteptăm pe câștigătorul Concursului "Drumul spre celebritate" și în mai pe câștigătorii Concursului de muzică de cameră "Cumpătă - Remember Enescu".

Cred că este o stagiune atractivă și mă bucur să vă spun că de nouă ani s-a făcut oarecum cărare către Sala Mică a Ateneului Român în serile de marți, când se știe că este muzică de cameră de cea mai bună calitate.


Ana Diaconu