Interviuri Înapoi

AUDIO. În dialog cu Sandra Ecobescu despre proiectul 'Opera FANtastica'

Publicat: joi, 31 Martie 2016 , ora 11.03

Joi, 31 martie 2016, se deschide seria de conferințe dedicate iubitorilor de operă, moderate de realizatorul Radio România Muzical, Luminița Arvunescu, "Opera FANtastica". Cea dintâi întâlnire o propune ca protagonistă pe reputata soprană britanică de origine română, Nelly Miricioiu. Mai multe detalii despre întregul proiect aflăm de la Sandra Ecobescu, președinte al Fundației Calea Victoriei.


Astăzi, 31 martie 2016, la Muzeul Național Cotroceni va avea loc primul eveniment din seria organizată de Fundația Calea Victoriei - Opera FANtastica. Cum a luat naștere această inițiativă?

A luat naștere prin întâlnirea dintre mine și doamna Luminița Arvunescu - realizator la Radio România Muzical, și, practic, s-a născut acest proiect care are în centru vedete din lumea operei - atât voci masculine, cât și voci feminine - și poveștile acestor oameni, prima invitată fiind doamna Nelly Miricioiu, care are o poveste specială, după cum știți.

Acest proiect aduce ceva nou. Dincolo de partea muzicală, care va fi reprezentată și în această seară - deci, participanții de la evenimentul din seara aceasta de la Palatul Cotroceni se vor bucura de câteva arii interpretate de marea soprană Nelly Miricioiu - dincolo de acest intro muzical extrem de frumos și mult așteptat de public, dialogul dintre doamna Luminița Arvunescu și doamna Nelly Miricioiu va atinge mai multe puncte. Evident, se va merge și într-o zonă a biografiei, dar accentul va cădea în special pe partea muzicală și ce înseamnă o carieră de muzician, care sunt provocările, cum a fost despărțirea de România, care au fost marile împliniri și care sunt, în continuare, împlinirile profesionale ale doamnei Miricioiu și, de asemenea, relația foarte specială pe care o are cu țara de origine.


Am aflat din descrierea proiectului că fiecare întâlnire se va desfășura într-un cadru diferit, care să surprindă cel mai bine invitații și tematicile abordate. De ce ați ales Muzeul Național Cotroceni pentru această primă întâlnire și, totodată, la ce alte locuri să se aștepte "opera-fanii" pentru următoarele evenimente?

A fost o dorință a doamnei Luminița Arvunescu să facem într-un cadru cu totul și cu totul special, având în vedere și relația pe care soprana Nelly Miricioiu o are cu familia regală. Mai departe, probabil că aceste evenimente se vor întâmpla și în alte clădiri de patrimoniu cum ar fi Cercul Militar Național sau, poate, Teatrul Odeon. Ne gândim să schimbăm cadrul pentru că există extrem de multe spații interesante în București, pe care publicul, cu această ocazie, le poate redescoperi.


În final, spuneți-ne care sunt așteptările dumneavoastră cu privire la acest proiect?

Așteptările mele sunt, în primul rând, să existe această comunicare dintre soliștii pe care îi va avea doamna Luminița Arvunescu ca invitați și publicul larg. Acesta este unul din scopurile Fundației Calea Victoriei, și anume să apropie publicul larg de modele umane și profesionale. Și, în cadrul acestor evenimente, cum sunt și cele din Opera FANtastică, eu îmi doresc ca aceste bariere, pentru câteva ore, să dispară și să existe un dialog.

Interviu realizat de Ana Diaconu