Cronici Înapoi

AUDIO. GALERIE FOTO. 'Ascultă 5 minute de muzică clasică' la Școala nr.156 din București

Publicat: marți, 2 Iunie 2015 , ora 11.17

Din 2010, prin acest demers, Radio România Muzical și-a propus familiarizarea publicului larg cu muzica clasică prin posibilitatea oferită de a o asculta și în spații aglomerate și nonconformiste: hipermarketuri, mall-uri, sedii de firme, dar și librării, muzee. În doar câteva zile se încheie un an de când "Ascultă 5 minute de muzică clasică" a devenit un program național în școli și ne-am dorit să aflăm cum privesc elevii această inițiativă.


În apropierea sfârșitului de an școlar ne-am dorit să vedem care sunt exact rezultatele implementării proiectului "Ascultă 5 minute de muzică clasică" în școlile românești, astfel că am vizitat o altă instituție de învățământ din Capitală.

Gazdă ne-a fost Școala Gimnazială nr. 156, acolo unde ne-a întâmpinat Alina Mafteiu, profesorul de muzică al instituției amintite:

"Prin acest proiect se aduce mult mai aproape marea muzică de mintea lor fragedă și îi influențează foarte mult în bine pentru că, în momentul în care vor să asculte o simfonie sau o altă lucrare amplă, îi sperie durata. Fiind doar câteva minute și fiind foarte bine alese fragmentele, accesibile pentru vârsta lor, le e mult mai ușor să asculte. Și faptul că este și un concurs îi și stimulează; intervine aici o anumită concurență. Mie mi se par foarte interesante și explicațiile de la sfârșitul pieselor, pentru că fiecare are un tâlc anume și te ajută să reții piesa mult mai mult decât dacă ai fi ascultat-o fără explicații. Dorința lor de a asculta muzică am observat că a crescut."

Suntem așadar la finalul unui an în care, odată cu semnarea unui protocol de colaborare între Ministerul Educației Naționale și Radio România, proiectul "Ascultă 5 minute de muzică clasică" a reprezentat și un program național în școli, care a cuprins și o componentă activă pentru elevi prin concursul organizat online.

Și pentru că vorbim despre o acțiune dedicată lor, micilor melomani, i-am întrebat pe ei cum îi ajută cele 5 minute de muzică clasică?

"Mie mi-a plăcut foarte mult și îi consider un prilej să cunoaștem mai bine muzica clasică și marii clasici."

"Este foarte important pentru că toți copiii de vârstele noastre ascultă numai muzică violentă, pe care nu este bine să o ascultăm la vârsta noastră. Pentru ca mintea noastră să gândească altfel, mai bine ascultăm muzică clasică să ne calmăm."

"Acest proiect mi s-a părut foarte interesant și foarte bun pentru copiii de vârsta noastră, din zilele noastre, fiindcă noi de obicei suntem foarte stresați după ore, mai ales cei care ne dăm și-n vânt după școală și dorim să învățăm, și parcă stresul ne cuprinde. Dar când ascultăm muzica clasică ne simțim într-un loc foarte bun pentru noi, ne simțim bine. Pentru mine, muzica clasică este ceva deosebit. Mi s-a părut extraordinar și recomand și altor copii să încerce pentru că nu au nimic de pierdut."

"Acest proiect inițiat de Radio România Muzical ne-a ajutat pe noi foarte mult. Probabil că prin faptul că ascultând muzică clasică, cum au spus și ceilalți, ne relaxăm. Și, o dată pe săptămână, la școală, când suntem mai mulți și ascultăm la muzică melodiile clasice, descoperim mai multe lucruri despre compozitori. Pe unele le redescoperim și ne dăm seama că le cunoaștem și ne place asta foarte mult."

"Ascultă 5 minute de muzică clasică" - proiectul inițiat de Radio România Muzical - continuă, iar detalii suplimentare despre derularea acestuia puteți obține accesând site-ul nostru.

Reportaj realizat de Lucian Haralambie