Cronici Înapoi
AUDIO. Gala 'Tinere talente', o călătorie muzicală și vizuală 'În jurul lumii'
Luni, 16 noiembrie 2015, am participat la un eveniment special, desfășurat sub semnul rafinamentului deja specific oricărei activități derulate de către Fundația Principesa Margareta a României, a cărei prezență de altfel a înnobilat Sala Pictura a Teatrului Național din București, loc care a găzduit o nouă ediție a Galei-eveniment a bursierilor programului "Tinere talente". Un program despre care se cuvine a menționa încă de pe acum că a fost recunoscut ca fiind Cel mai bun program de Artă și Cultură din România, laureat la Gala Societății Civile în anii 2013 și 2015.
Un spectacol muzical cu adevărat reușit, divers și captivant, strălucitor prin entuziasmul și devotamentul muzicienilor, într-o coordonare foarte bine realizată de coordonatorii evenimentului, Gabriela Iordache și Cristina Uruc. Am fost purtați prin jurul lumii cu lucrări ca Zorba grecul, Cielito Lindo, Oblivion, La vie en rose, Chanson Boheme din Carmen de Bizet, Dans ungar nr.1 de Brahms, Oci Ciornâie și româneasca Lie,ciocârlie. Seara a avut un plus de valoare, pigmentat cu remarcabilele opere realizate de bursierii artelor plastice, a căror experiență căpătată în decursul acestui an s-a concretizat într-o interesantă expoziție denumită "Migrație".
Pe scenă s-a cântat într-o manieră care nu poate fi descrisă decât prin excelență și care m-a determinat pe mine, ascultătorul, să îmi doresc ca periplul muzical "În jurul lumii" să fie o experiență perpetuă, neîntreruptă. Un nivel artistic realizat impecabil de tinerii muzicieni, dintre care nu pot să nu vă aduc în atenție câteva nume.
Diana Alexe este o tânără soprană care, la doar 20 de ani, posedă o voce care străpunge nu doar cel mai ascuns cotlon al sălii de concert, ci și sufletele celor care o ascultă. Intonație aproape perfectă, un timbru cald și o lejeritate cu care jonglează sonor în registrul acut, dar și o forță interpretativă remarcabilă, toate sub semnul naturaleții cu care înveșmântează muzical cele mai dificile pasaje din punct de vedere tehnic. Și, peste toate acestea, un zâmbet cald și un joc actoricesc menite să completeze profilul acestei minunate soprane.
"Mă simt copleșită de emoții. Bursa înseamnă pentru mine o a doua familie, în care am crescut și am evoluat mai ales muzical. Pentru mine este un pas enorm în cariera mea. Am cunoscut oameni de o cultură excepțională, de la care am putut învăța enorm."
Un alt nume pe care vi-l propun și care trebuie reținut este cel al tenorului George Ionuț Vârban, un tânăr cu care publicul începe deja să se familiarizeze, mai ales după recentele sale apariții pe scenele bucureștene și din ce în ce mai numeroasele colaborări cu Opera Națională din București. Timbrul său cristalin, lipsit de orice fel de impuritate intonațională, frazările și nu în ultimul rând căldura cu care articulează fiecare sunet fac ca prezența sa pe scenele de concert să fie o reală plăcere pentru ascultători.
"Această bursă înseamnă pentru mine promovare, și cred că ăsta e cel mai important. Am fost promovat și lansat la o vârstă atât de fragedă. Am învățat enorm, e foarte important să ai oameni care să îți arate pașii pe care să îi urmezi. Oamenii din spate ne-au arătat că muzica nu e o meserie."
Un gând special și pentru soprana Daniela Popescu, posesoare a unei voci pătrunzătoare, cu o consistență a sunetului său și culoare timbrală deosebită în registrul grav, dovedind că deține toate premisele pentru a deveni, în cazul în care va beneficia de o îndrumare profesională și umană corectă, una dintre vocile importante ale muzicii românești.
Desigur, lista celor remarcați ar putea continua, căci toți cei 17 muzicieni au dovedit că talentul este generatorul unei munci susținute și a unei formări continue în spiritul cultural și bogat din punct de vedere artistic, în care au evoluat în decursul acestui an în calitate de bursieri ai Fundației "Principesa Margareta a României".
Având deja o tradiție de 8 ani și un număr impresionant de tineri bursieri care au beneficiat de avantaje materiale, profesionale și, nu în ultimul rând, umane, Fundația "Principesa Margareta a României", prin programul "Tinere talente", este, fără îndoială, cea mai importantă platformă de sprijin și dezvoltare a talentelor din România, într-un spirit al demnității și al promovării valorilor culturale, fiind garantul unui viitor artistic strălucit.