ACUM:
15.00
Calendar muzical
Compozitori și interpreți - de care ne amintim cu drag.
Urmează: 16.00 În universul muzicii Personalități ale culturii românești despre muzică
Apoi: 17.25 Promo Informații despre evenimentele partenerilor noștri.

Cronici Înapoi

AUDIO. Gala Concursului Național de Interpretare și Critică Muzicală 'Mihail Jora'

Publicat: marți, 17 Mai 2016 , ora 10.24

Luni, 16 mai 2016, s-a desfășurat pe scena Ateneului Român Gala Laureaților celei de-a XXVI-a ediții a Concursului Național de Interpretare și Critică Muzicală 'Mihail Jora'. Evenimentul, inițiat acum mai bine de un sfert de veac de muzicologul Grigore Constantinescu și organizat în prezent de muzicologul Dragoș Călin, a avut anul acesta patru secțiuni: pian, canto, violoncel și critică muzicală. Premiile oferite au fost unele consistente, financiar și nu numai. Câștigătorii locului I au fost: Dimitri Malignan la Pian, Ștefan Cazacu la Violoncel și Gina Gloria Tronel la Canto. Colega noastră Ana Diaconu este cea care a obținut premiul întâi la secțiunea Critică muzicală, cu lucrarea 'Carlo Gesualdo - un muzician între bizarerie și manierism'. De asemenea, la această categorie, Benedita Pavel a obținut premiul Radio România Muzical, care va consta într-un stagiu de practică în cardul instituției noastre, pe perioada verii.

După decernarea efectivă a premiilor a avut loc un concert care în prima jumătate a sa i-a adus pe scenă pe câștigătorii locurilor I și II și ai premiilor speciale. După pauză, pe scenă a urcat orchestra Universitaria condusă de dirijorul Alexandru Ganea. Programul propus de muzicieni a fost unul exclusiv românesc și o surpriză foarte plăcută a fost și includerea ariei 'Trădare' din opera 'O scrisoare pierdută' de Dan Dediu.

În pauza evenimentului ne-a oferit câteva concluzii pentru întreg concursul muzicologul Dragoș Călin:

"După 26 de ediții, concursul a ajuns într-un moment în care reprezintă cel mai important concurs național din România, cu un număr de premii remarcabil atât ca valoare financiară, dar și ca importanță. Câștigătorii nu primesc doar sursa financiară anunțată, ci și o șansă extraordinară de lansare în carieră. Vor avea mai multe recitaluri și concerte organizate de noi, vor merge și vor cânta la Filarmonica din Bacău, Ploiești, negociem pentru filarmonica bucureșteană, mai avem promisiuni pentru alte trei filarmonici din țară, sperăm chiar mai multe. Vor avea de asemenea și înregistrări la Radio și sperăm să reprezinte un pas important în cariera lor. Dorim ca de anul viitor acest concurs să se dezvolte și mai mult prin participarea mai multor concurenți. Sperăm să inițiem alte trei categorii: vioară, compoziție și muzică de cameră."

Reportaj realizat de Radu Mihalache