Cronici Înapoi

AUDIO. Filarmonica din Berlin pe scena Festivalului Internațional 'George Enescu'

Publicat: vineri, 4 Septembrie 2015 , ora 14.03

Dirijorul Sir Simon Rattle, Stanley Dodds, Media Chairman și Martin Hoffmann, Manager General, au vorbit joi, 3 septembrie 2015, despre prezența Filarmonicii din Berlin pe scena Festivalului Internațional "George Enescu". Manifestarea a avut loc la Sala Palatului.


«Am sosit de puțin timp, așa că îmi este foarte greu să vorbesc despre prime impresii. Pot spune cât de încântați suntem cu toții că am revenit la București, după atât de multă vreme. Pentru foarte mulți dintre noi, aceasta este prima prezență aici. Cunoaștem cultura muzicală românească, știm cât de important este Festivalul Internațional "George Enescu", în general, și cât de bogat este anul acesta. Ca dirijor, am admirat activitatea lui Sergiu Celibidache și a lui Constantin Silvestri. În cazul celui din urmă pot spune că l-am cunoscut foarte bine, ținând cont de faptul că a condus Orchestra Simfonică din Bournemouth. Suntem foarte bucuroși că suntem aici!» - Declarație oferită de Sir Simon Rattle despre prezența Orchestrei Filarmonicii din Berlin în cadrul ediției de anul acesta a Festivalului Internațional "George Enescu".

Negocierile au durat 15 ani, iar acum publicul a avut ocazia să urmărească ansamblul desemnat de curând de prestigioasa revistă britanică "Gramophone" drept una dintre 4 cele mai bune orchestre din lume.

Despre prezența la București ne-a vorbit și Martin Hoffman, managerul general al Filarmonicii din Berlin:

«Pentru noi este o onoare să îndeplinim dorința organizatorilor și a publicului de a fi aici. O considerăm o adevărată aventură. Sunt foarte puține locuri în care nu am fost până acum sau, în cazul de față, pe care le-am vizitat atât de rar. Este un privilegiu să întâlnim publicul român, să cunoaștem orașul și să concertăm în cadrul Festivalului Enescu. Le mulțumim organizatorilor pentru că acest lucru s-a realizat. Suntem bucuroși și mândri să fim aici!»

Tot în cadrul conferinței de presă, Sir Simon Rattle le-a vorbit celor prezenți și despre muzica lui George Enescu:

«Ca oricare altă orchestră avem în repertoriul nostru Rapsodiile lui Enescu. De foarte multă vreme îmi doresc să dirijez "Oedipe", pe care o consider una dintre marile opere. Sper că voi avea ocazia să fac asta în viitor. Revenind la Rapsodii, în special la prima, pe care am inclus-o în programul stagiunii trecute, o consider un tablou extraordinar al acestui spațiu muzical. A fost o bucurie să o interpretăm.»

Acum, când concertul Filarmonicii din Berlin a trecut, vine o întrebare. În ediția din 2017 vom avea ocazia să îi urmărim din nou pe acești muzicieni, în această formulă, pe scena Festivalului Internațional "George Enescu"? Răspunsul ni-l oferă același Sir Simon Rattle:

«Problema în cazul orchestrelor este că, în lumea culturală, doar expozițiile de artă sunt organizate cu un avans mai mare decât programul Filarmonicilor sau Operelor. Până în 2018, când voi părăsi postul de la Filarmonica din Berlin, nu este posibilă o revenire. Sper ca Orchestra să participe din nou la acest Festival și de asemenea sper că Orchestra Simfonică din Londra, care anul acesta va fi dirijată aici de Ion Marin și pe care eu o voi prelua, să fie ansamblul pe care îl voi conduce în următoare prezență în Festivalul Enescu. Deocamdată vreau să mă bucur de acest moment pentru că vorbim de o serie cu o istorie impresionantă și mă bucur că invitația a rămas deschisă pentru atâta, că a existat comunicare și sper ca relația dintre Orchestră și Festival să dureze foarte mulți ani.

Reportaj realizat de Lucian Haralambie