Cronici Înapoi

AUDIO. Festivalul RadiRo 2018 - Conferință de presă

Publicat: joi, 15 Noiembrie 2018 , ora 15.14

La Sala Radio, a avut loc astăzi, 15 noiembrie, conferința de presă dedicată celei de-a a IV-a ediții a Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio - RadiRo, organizat de Radio România în perioada 18-25 noiembrie.

Începând din această duminică, veți putea asculta, la Sala Radio și la Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României, opt concerte simfonice și patru concerte de jazz, serie inclusă în premieră în programul festivalului.

Ediția 2018 "RadiRo" aduce la Sala Radio orchestre europene de prestigiu, ce aparțin unora dintre cele mai importante posturi publice de radio: BBC Philharmonic Orchestra și Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Leipzig, alături de gazda evenimentului, Orchestra Națională Radio România sunt numai câteva dintre exemple.

Seria de concerte de jazz va fi susținută de Big Band-uri ale radiodifuziunilor publice din Danemarca, Croația și, bineînțeles, România. Aura Urziceanu va reveni în România după mai mulți ani, special pentru a cânta în fața publicului Festivalului "RadiRo", alături de Big Band-ul Radio România.

Printre invitații care vor concerta în Festivalul "RadiRo" se numără dirijori și soliști de primă mărime ai scenelor internaționale: dirijorii Vladimir Ashkenazy, Nathalie Stutzmann, pianiștii Mihai Ritivoiu, David Fray, violoncelistul Andrei Ioniță.

Ne-au transmis gânduri la început de festival și ne-au vorbit despre programul concertelor:

Georgică Severin - Președinte-Director General Radio România:

"Suntem la a patra ediție și nu numai că am dezvoltat participarea, dar chiar și această nouă secție de jazz înseamnă că se poate și-am reușit aici, la București. Este un lucru de mândrie pentru noi faptul că împreună cu partenerul nostru de la Artexim reușim să aducem în București un mare eveniment de muzică clasică."

și Liliana Staicu - Coordonatorul Festivalului și Director al Orchestrelor și Corurilor Radio România:

"Sper să vă aflați cu toții în sala de concerte în această săptămână. Nu pot să nu-i menționez pe cei doi tineri muzicieni români pe care-i vom avea invitați. Mă refer la pianistul Mihai Ritivoiu - va fi solistul unuia dintre concertele Orchestrei MDR din Leipzig - și cunoscutul violoncelist Andrei Ioniță. Alături de Aura Urziceanu, cred că acesta a fost primul concert din cele simfonice sold-out. Toate concertele festivalului vor fi transmise live."

La eveniment a fost prezent și Mihai Constantinescu - directorul Artexim, care organizează evenimentului alături de Radio România.

Primul concert din cadrul Festivalului RadiRo va avea loc duminică, 18 noiembrie, și va fi susținut de Orchestra Națională Radio. Cu dirijorul Jean-Claude Casadesus și pianistul Javier Perianes - solist, programul de la Sala Radio include opusuri de George Enescu, Claude Debussy și Maurice Ravel. Concertul va fi transmis de direct la Radio România Muzical, începând cu ora 19.00.

Reportaj realizat de Ana Diaconu