Interviuri Înapoi

AUDIO. Festivalul Internațional 'Craiova Muzicală' - ediția 41

Publicat: luni, 17 Noiembrie 2014 , ora 12.39

O nouă ediție a Festivalului Internațional "Craiova Muzicală" va debuta vineri, 21 noiembrie 2014. Seria se va desfășura sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Regele Mihai I și va cuprinde concerte simfonice și vocal-simfonice, muzică de operă, muzică veche, muzică de cameră, recitaluri instrumentale și de jazz. Despre această ediție ne-a vorbit Ramona Bădescu, purtătorul de cuvânt al Filarmonicii "Oltenia".


Vineri va debuta cea de-a 41-a ediție a Festivalului Internațional "Craiova Muzicală", în care vorbim de tot atâtea manifestări muzicale. Care sunt cele mai importante dintre ele?

Există foarte multe manifestări importante. Aș putea să spun că toate sunt importante, dar totuși voi face o selecție. În primul rând, deschiderea festivalului, care va avea loc vineri, 21 noiembrie, de la ora 19:00, cu Orchestra Simfonică și Corala Academică ale Filarmonicii "Oltenia". Este un concert vocal simfonic; la pupitrul dirijoral se va afla Cristian Oroșanu, iar soliștii vor fi Diana Țugui, Carmen Topciu, Cristian Mogoșan și Marius Manyov. De asemenea, un alt concert pe care aș vrea să-l menționez este acela de duminică, 23 noiembrie, cu Orchestra de Cameră Virtuozii din București dirijată de Horia Andreescu, solistă - violonista Cristina Anghelescu.

Avem invitate în această ediție foarte multe orchestre - Philharmonia Britannica, Orchestra Operei Naționale din Belgrad, Filarmonica Națională Chișinău, Caioni Consort - Baraolt și Orchestra de Cameră Liszt din Budapesta și cea din Sofia. Așadar, această ediție a Festivalului Internațional "Craiova Muzicală" se distinge prin acest aspect: sunt invitate foarte multe orchestre, care reunesc 700 de artiști din 10 țări - Anglia, Olanda, Italia, Serbia, Elveția, Germania, Bulgaria, Republica Moldova, Ungaria și, bineînțeles, România. Nu-i uităm nici pe elevi! Mă gândesc aici la "Filarmonica merge la școală" - microrecitaluri susținute de către soliști ai Filarmonicii "Oltenia" în cadrul orelor de muzică în școlile craiovene, iar la sediul Filarmonicii au loc câteva ateliere de creație cu instrumente muzicale neconvenționale.

Nu toate concertele vor avea loc în sala Filarmonicii "Oltenia" și de aceea am stabilit parteneriate cu instituții de cultură din Craiova și în acest sens Muzeul de Artă va găzdui două recitaluri, Opera română din Craiova va da o reprezentație a spectacolului "Don Giovanni" de Mozart, iar la Cercul Milirat va fi susținut un concert de către Muzica Militară a Garnizoanei Craiova. Să nu uităm că vom avea printre invitați și orchestre studențești ale conservatoarelor din București, Cluj-Napoca și Iași.


Seria din acest an propune și concerte de jazz. Care sunt invitații Festivalului "Craiova Muzicală"?

Este un spectacol sâmbătă, 13 decembrie, începând cu ora 19,00, la Sala Filarmonicii "Oltenia" cu Casual Band, dirijor Bogdan Uță, care va interpreta și la saxofon.

Dacă ar fi să definim în două cuvinte ediția actuală a Festivalului Internațional "Craiova Muzicală", acestea sunt forță și diversitate - două elemente prin care muzica ne transpune în universul sonor al armoniei, ne aduce împreună dincolo de obstacole de orice natură - culturale, lingvistice sau geografice.

Așadar, îi invit pe toți melomanii care se află în perioada 21 noiembrie - 17 decembrie în Craiova să se bucure de programul Festivalului Internațional "Craiova Muzicală".

Interviu realizat de Lucian Haralambie