Interviuri Înapoi

AUDIO. Festivalul George Enescu 2023. Interviu cu violistul Traian Boală, membru al Cvartetului Arcadia

Publicat: vineri, 8 Septembrie 2023 , ora 14.05

Cvartetul Arcadia, ansamblu cameral al Centrului Național de Artă „Tinerimea Română” va fi prezent în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”. Cvartetul va avea rolul de solist al Orchestrei Filarmonicii Banatul din Timișoara dirijate de Martijn Dendievel, interpretând Absolute Jest – Concert pentru cvartet de coarde și orchestră de John Adams. Concertul are loc mai întâi la Timișoara (7 septembrie) și apoi la București (9 septembrie).

Cvartetul Arcadia va fi alături de Orchestra Filarmonicii "Banatul" din Timișoara dirijată de Martijn Dendievel în două concerte ce au loc în cadrul Festivalului Internațional "George Enescu". Un prim concert este programat la Timișoara, iar următorul - la București, la Sala Radio. Ambele concerte au același program. În primul rând, cum a luat naștere această colaborare?

Pentru noi a venit ca o surpriză foarte plăcută să aflăm că suntem programați în festival. Maestrul Cristian Măcelaru a fost cel care ne-a recomandat pentru proiectul cu Filarmonica din Timișoara și am fost foarte încântați, ca întotdeauna de altfel, când suntem invitați în Festivalul Enescu.


Concertul pentru cvartet de coarde și orchestră de John Adams - iată, o combinație inedită - este prezentat drept o lucrare ce include muzică de Beethoven încorporată în muzica originală a lui Adams. Cum ați ales acest titlu și, prin prisma interpretului, cum descrieți această partitură?

Această lucrare nu a fost alegerea noastră, a fost propusă de către festival, și după ce am ascultat-o am considerat că este o idee foarte bună. Noi avem o experiență de a cânta muzică de Dan Dediu.


Recent ați încheiat cea de-a treia ediție a Arcadia Chamber Music Classes. Ne-ați povestit despre acest proiect înainte de debutul acestuia. Care sunt impresiile acum, la final?

Suntem foarte încântați în general de proiectul nostru și, în mod special, de ediția din acest an. Am avut cvartet clasic, o serie de prelegeri, noi am desfășurat o repetiție deschisă cu public, apoi, concerte cu participanții la curs...


Care au fost momentele cele mai importante ale acestui an pentru Cvartetul Arcadia?

În mod cert, masterclassul nostru este unul dintre proiectele noastre cele mai importante. De asemenea, proiectul înregistrării celor 17 cvartete de Weinberg. În rest, fiecare concert pentru noi este important.


Care sunt planurile pentru stagiunea 2023-2024?

În primul rând, urmează participarea într-un festival din Oslo, unde vom interpreta trei cvartete de Bartok. Vom continua, de asemenea, stagiunea noastră de 6 concerte la Centrul Național de Artă "Tinerimea Română". Următorul concert va fi la Ateneul Român; vom interpreta un cvartet de Beethoven, op. 110 nr. 3 și Cvintetul de Brahms cu pian. La anul, urmând inclusiv un turneu în Japonia.


Și, inclusiv, sesiuni de înregistrări?

Da, bineînțeles, pentru proiectul cu Weinberg.

Interviu realizat de Florica Jalbă