Interviuri Înapoi
AUDIO. Festivalul George Enescu 2023. Interviu cu soprana Valentina Naforniță
Recitalul sopranei din Republica Moldova, Valentina Naforniță, va avea loc sâmbătă, 9 septembrie, de la ora 22.30 la Ateneul Român și este parte din Concertul ansamblului de instrumentiști PLATTFORM K+K Vienna.
Valentina Naforniță, revii la Festivalul Internațional "George Enescu", după 8 ani de la prima ta participare, cu un recital în miez de noapte, ce te prezintă într-o ipostază cu totul nouă publicului bucureștean: aceea de interpretă de lied cameral și, în plus, într-o formulă de prezentare a acestui gen diferită de cea clasică, voce-pian. Ai mai experimentat acest tip de repertoriu până acum și această formulă de recital sau este o premieră și pentru tine?
Este o premieră pentru mine din toate punctele de vedere - muzical, dramatic, al orei... e ceva foarte interesant și mi-a plăcut această idee, a celor care m-au invitat să fac parte din acest proiect. Am spus, imediat, DA. Am făcut deja repetițiile la Viena și mi-a plăcut enorm! Este un program foarte interesant. În această formulă, e foarte intim... și ora, este de asemenea potrivită pentru acest program.
Ce anume te-a preocupat totuși în alcătuirea programului de sâmbătă noapte?
Mă bucur foarte mult că toată echipa - nu doar eu, toți, am ajuns la acest program. Începem seara foarte dramatic, cu liedurile "Ophelia" -pe care Brahms le-a scris pentru o producție a piesei de teatru "Hamlet" de Shakespeare la Praga - lieduri cu forță dramatică - ceea ce mă reprezintă pe mine ca interpretă de operă. Iar după aceea, voi cânta câteva lieduri franceze - de Saint-Saens și Poulenc, iar la final, voi aduce niște surprize. Deoarece, fiind vorba de un Midnightconcert, cred că publicul va fi bucuros să asculte Gershwin la final. Vă spun, tot concertul este altceva. Și mie îmi plac provocările de fiecare dată!
Este o provocare, da, și pentru tine.
Exact! Este o provocare și îmi place să fac și altceva, nu doar operă. Muzicienii sunt din Orchestra Wiener Philharmonic; este un ansamblu de muzicieni fără dirijor și, după cum v-am spus, creează o atmosferă foarte, foarte interesantă.
În ce formulă vei prezenta, practic, fiecare partitură? De pildă, liedurile din ciclul Ophelia de Brahms se cântă, de obicei, cu o vioară și un pian. Tu cum le vei cânta?
Noi le cântăm în formula completă. Cu aceste lieduri vom deschide programul și e foarte important de fapt să cânți așa, pentru că e destul de simplu scris. Muzica nu este foarte tumultuoasă! Și, de aceea, consider că pentru un astfel de concert, trebuie să fie o sonoritate mai plină, mai interesantă, care să ajute dramaturgia textului, fiind vorba despre un text dramatic. După care, celelalte... spre exemplu, liedul de Saint-Saens, îl cânt doar cu pian și vioară. Este absolut superb! Majoritatea liedurilor din program se cântă foarte rar și mă bucur foarte mult că am această oportunitate să le cânt și eu dar să le prezint și publicului din București.
Liedul de Poulenc, Les Chemins de l'amour, de obicei se cântă cu violoncel și pian. Tu cum o să-l cânți?
Pe acest lied și pe încă altul de Poulenc, Hotel, le cânt doar cu pianul. Schimbăm formula de la un compozitor la altul! Iar la Gershwin, vom reveni la formulă completă.
Am văzut că ansamblul înființat de violonistul de origine ucraineană Kirill Kobantschenko se distinge prin originalitate și dorința de a explora zone repertoriale mai rar accesate. Te definește, mai nou și pe tine, aceeași dorință de a explora muzici cât mai variate și de a ieși, cât se poate, din repertoriul tău predilect, repertoriul operistic?
Da, cu siguranță! Eu cred că un artist, în general, trebuie să exploreze tot. Și nu trebuie să fim închiși! Să avem această dorință de a vedea câte ceva și de a explora, și de a aduce publicului mereu ceva nou. Pentru că, nu e doar pentru tine, este pentru toată lumea... Și, cum vă spuneam, mă bucur foarte mult că fac parte din acest proiect și că muzicienii vienezi m-au invitat pe mine să cânt împreună cu ei. Sunt niște muzicieni incredibili și abia aștept să ne întâlnim cu publicul la Ateneul Român, la acest Midnightconcert.
Și noi așteptăm cu nerăbdare reîntâlnirea cu tine!