Cronici Înapoi

AUDIO. Expoziție cu desenele din Concursul 'Ascultă 5 minute de muzică clasică', la Târgul Gaudeamus

Publicat: luni, 27 Noiembrie 2017 , ora 12.41

În cadrul celei de-a 24-a ediții a Târgului Internațional de Carte 'Gaudeamus' a avut loc sâmbătă, 25 noiembrie 2017, vernisajul expoziției cu desenele premiate și finaliste la cele două ediții organizate până în prezent ale Concursului național "Ascultă 5 minute de muzică clasică" - secțiunea pentru elevii claselor primare, o competiție realizată de Radio România Muzical. La eveniment au participat Adrian Silvan Ionescu, Cristina Comandașu, inițiator și coordonator al proiectului "Ascultă 5 minute de muzică clasică", autorii desenelor și profesorii lor, reprezentați ai sponsorilor concursului.


"Datorită acestui proiect am început să fac lucrări mai bune și m-am simțit mai bine pentru că am avut mai multă încredere în mine. În timp ce lucrez ascult muzică clasică. Îmi place pentru că-mi dă inspirație și mă ajută să creez teme pe care le aplic. Ioana Andreea Gugu, am 11 ani și sunt clasa a V-a."

"Am învățat să pictez mai bine și să mă relaxez în același timp, cu acest proiect. Am început să ascult mai multă muzică clasică. Vlad, am 10 ani, Școala nr. 195."

"M-a ajutat să înțeleg mai bine muzica clasică și am descoperit cu ajutorul lui mai mulți autori de muzică clasică. Și m-a ajutat foarte mult pe mine, în general, m-a stimulat să aflu mai mult despre muzica clasică. M-a inspirat să creez desenul meu. Sunt Oana Alexandra Vărzaru. Învăț la Școala 195 și am creat desenul după piesa de muzică clasică Vara."

Sunt trei dintre premianții Concursului Național "Ascultă 5 minute de muzică clasică", secțiunea pentru elevii claselor primare, vorbind despre impactul proiectului organizat de Radio România Muzical asupra creațiilor lor. Declarațiile au fost acordate sâmbătă, 25 noiembrie 2017, la vernisarea expoziției cu desenele premiate și finaliste la cele două ediții de până în prezent ale competiției.

La evenimentul ce a avut loc la Romexpo în cadrul Târgului Gaudeamus au participat Cristina Comandașu - inițiator și coordonator al Proiectului "Ascultă 5 minute de muzică clasică": "Un proiect care-și dorește să aducă muzica clasică mai aproape de copii prin audiția concretă la școală, dar iată că la școală și la grădiniță. Proiectul s-a adresat pentru început celor care sunt în clasele de gimnaziu, însă am primit foarte multe ecouri cum că ar trebui să facem ceva și pentru copiii de la clasele primare. Ei nu pot răspunde la întrebările concursului pe care-l găsesc copiii on line, săptămână de săptămână, ei pot însă să deseneze. De aici am pornit în 2016, când am organizat prima ediție a acestui concurs de desene."

Alice Ene, din partea Editurii Humanitas Junior, unul dintre sponsorii concursului: "Am răspuns afirmativ tocmai pentru că noi credem că este nevoie de o educație muzicală, vizuală, dar și o educație prin lectură. Cu cât citești mai mult, cu atât ai o imaginație care te ajută în toate domeniile. Ce-mi doresc eu cel mai mult este ca acești copii să beneficieze și la anul de acest concurs pentru că, la rândul meu, eu nu am beneficiat de aceste 5 minute de muzică… Vă spuneam mai deverme că am descoperit muzica clasică la bibliotecă. Sunt de admirat acești mici creatori."

Și Adrian Silvan Ionescu, istoric și critic de artă, în acelaști timp, unul dintre membrii juriului Concursului Național "Ascultă 5 minute de muzică clasică": "Felul în care fiecare dintre ei a decis să folosească linia, culoarea, pata spre a-și exprima impulsurile emoționale transmise de piesa muzicală denotă sensibilitatea și imaginația, inspirația deosebită, debordantă aș putea spune în cazul unora dintre ei, reușind să ilustreze o piesă care poate că o auzeau chiar prima dată. Această educație auditivă, această educație muzicală trebuie să meargă chiar mână în mână cu educația plastică. E foarte bine că v-ați gândit să luați de la nivelul cel mai de jos al copiilor școlari această concurență, pentru a demonstra plastic ce înțeleg ei din muzica propusă, pentru că se dezvoltă în mod egal și sensibilitatea auditivă și cea plastică. Poate că dintre acești mici artiști pe care noi i-am premiat, pe care i-am și stimulat în acest fel, să se aleagă marii artiști plastici de mâine care să ne reprezinte național și internațional."

Expoziția cu desenele premiate și finaliste la cele două ediții ale Concursului Național "Ascultă 5 minute de muzică clasică" va putea fi vizitată în foaierul Sălii Radio. Mai multe detalii găsiți pe site-ul nostru, www.romania-muzical.ro.


Reportaj realizat de Lucian Haralambie