Interviuri Înapoi

AUDIO. Elizabeth Sombart - solista Cameratei Regale

Publicat: luni, 7 Martie 2016 , ora 11.32

Camerata Regală, ansamblu aflat sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale, Principele Radu al României, va susține săptămâna aceasta un concert în cadrul Stagiunii Regale. Evenimentul va avea loc miercuri, 9 martie 2016, de la ora 19.00, la Ateneul Român. Alături de ansamblu se vor afla pianista Elizabeth Sombart și invitații săi, iar concertul va fi dirijat de Pierre Vallet. Programul serii include lucrări de Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart și Frederic Chopin.

Elizabeth Sombart, cea care a pus bazele Fundației Résonnance, co-organizator al concertului de miercuri, ne-a vorbit despre prezența sa pe scena Ateneului Român:


Mă bucur să revin în România. Mă leagă foarte multe de această țară pentru că bunica mea este din Iași. Lucrul acesta i l-am spus și Laviniei Dragoș (n.r. - președintele Fundației Résonnance din România) în urmă cu 10 ani, atunci când ne-am întânit în Franța. M-a sensibilizat faptul că ea era din România… nu îmi imaginam la acea vreme că una dintre filialele Fundației Résonnance va fi aici, la București. Mă bucur că s-a întâmplat până la urmă și că de câțiva ani derulăm proiectele noastre în România. Prin concertul de miercuri sărbătorim, într-un fel, întâlnirea mea cu Lavinia din urmă cu un deceniu și tot ce am construit începând din acel moment.


Care este activitatea Fundației Résonnance?

Fundația are două misiuni, dacă le pot numi așa. Prima este legată de pedagogia muzicală și aici un rol definitoriu l-a avut maestrul nostru, Sergiu Celibidache. Iată, deci, încă o legătură cu România. Am dezvoltat teoria fenomenologiei muzicale, a sunetului și a gestului vreme de 20 de ani, la bază stând învățăturile muzicianului român. Celibidache a făcut parte din familia mea; a locuit, la Berlin, în casa bunicului meu. Am avut un contact direct cu el și mi-a transmis, vreme de mai bine de un deceniu, toate aceste cunoștințe. Al doilea aspect este să reușim să direcționăm, prin interpretări, tot ce am învățat spre un public cât mai numeros, chiar și în locuri în care nu suntem obișnuiți să găsim muzica. Și asta facem acum; suntem prezenți în 7 țări, susținem peste 600 de astfel de concerte pe an și dezvoltăm cursuri de măiestrie despre fenomenologia muzicală.


Concertați alături de Camerata Regală, un ansamblu format din muzicieni tineri. Cum decurge colaborarea cu ei?

Am cântat deja alături de ei primul concert pentru pian de Chopin. Este o orchestră minunată, cu un concertmaestru pe măsură, Radu Chișu. Au cunoștințe despre fenomenologia muzicală; a fost o plăcere deosebită să colaborăm și anul trecut. Atunci veneam după un concert susținut alături de Filarmonica Regală din Londra și trebuie să recunosc faptul că m-a surprins nivelul lor și sensibilitatea de care au dat dovadă. Mă bucură această nouă colaborare.

Știu că va fi un concert care se va desfășura cu casa închisă, astfel că mulțumesc publicului pentru interesul acordat și le mulțumesc pentru această primire. Suntem foarte recunoscători.

Interviu realizat de Lucian Haralambie