Cronici Înapoi

AUDIO. Dirijorul Christian Badea - pe scena Sălii Radio

Publicat: vineri, 9 Decembrie 2022 , ora 23.10

Orchestra Națională Radio și Corul Academic Radio, pregătit de Ciprian Țuțu, au concertat vineri, 9 decembrie 2022, cu maestrul Christian Badea la pupitrul dirijoral. Uvertura operei „Vecerniile siciliene” de Giuseppe Verdi a fost urmată de arii celebre din această operă, dar și din „Simon Boccanegra" și „Don Carlo" de același autor, precum și din „Bărbierul din Sevillia” de Gioachino Rossini, cu renumitul bas american Eric Halfvarson în postură solistică.

Despre prima parte a concertului de la Sala Radio a vorbit Lucian Sinigalia, cercetător specializat în istoria spectacolului de operă:

„Un concert minunat, așa cum sunt toate, în ultima vreme, la Radio, loc în care venim cu mare drag. Celebrul bas Eric Halfvarson, în ciuda unei indispoziții vocale sezoniere, și-a arătat mare parte din arta interpretativă care l-a făcut cunoscut și recunoscut pe scenele mari ale lumii. Sperăm într-o parte a doua, Simfonia a IX-a Din Lumea Nouă de Dvoűák, plină de strălucire, așa cum poate Orchestra Radio să scoată când e condusă de un dirijor mare.”

Și exact așa a fost cea de-a doua parte a concertului, în care muzica lui Antonín Dvoűák a răsunat la Sala Radio.

„Partea a doua a ieșit foarte bine, în special câteva instrumente: în primul rând cornul englez, în al doilea rând – primul meu cornist, în al treilea rând – clarinetul, dirijor excepțional, ne onorează că vine aici, la noi, este o mare sărbătoare. Sunt Ilie Mihalache și ce vedeți în partida de percuție reprezintă parte din elevii mei.”

La final, ascultăm declarația maestrului Christian Badea:

„Cred că am avut un program foarte interesant pentru public. Este o pereche de compozitori puțin mai neobișnuită... Am avut majoritate Verdi, în prima parte, dar cred că a fost un program plăcut pentru public, am avut și participarea Corului Academic Radio. Eu mă gândesc deja la următoarea dată când îi voi vedea, și anume în Festivalul Enescu, când colaborăm într-un un concert cu Orchestra Națională Capitole din Toulouse și facem Isis de Enescu.

Simfonia a IX-a de Dvoűák este o simfonie pe care orchestra o știe bine și o cântă cu plăcere; în sensul că chiar se implică în toate detaliile și în tot ce este partea entuziastă și sufletistă a acestei muzici. Deci a fost o plăcere.”

Reportaj realizat de Lucian Haralambie