Cronici Înapoi

AUDIO. Deschiderea Stagiunii de balet 2016-2017 la Opera Națională București - Gala de balet

Publicat: luni, 17 Octombrie 2016 , ora 13.18

"Mi se pare un eveniment deosebit prin faptul că reușește să atragă publicul, poate un public care nu este obișnuit cu spectacolele de balet complete. Acest lucru mi se pare remarcabil! Deci, este un spectacol pentru oamenii, sigur, educați, însă poate nu atât de pasionați de balet așa cum sunt eu, de exemplu. Am stat într-un mare dubiu astăzi - să vin la această gală sau să mă duc la Nigel Kennedy. Și ar fi bine să mai fiu în astfel de dileme și dubii și în viitor, între a alege spectacole remarcabile."

"Am rămas încântată și am o mulțumire sufletească. Nu pot exprima în cuvinte ce simt. E nevoie mereu de așa ceva. Ei sunt hrana noastră sufletească."

Câteva dintre opiniile de ieri seară (16 octombrie 2016), după Gala Extraordinară de Balet, propusă de Opera Națională București pentru începutul de stagiune 2016-2017. Artiști consacrați ale unora dintre cele mai renumite scene la nivel mondial: Aurélie Dupont și Alessio Carbone de la Opera Națională din Paris, Nicoletta Manni și Timofej Andrijashenko - Teatrul Scala din Milano, Lauren Cuthbertson și Federico Bonelli - Baletul Regal din Londra, Esther Jurado și Sergio Bernal - Baletul Național Spaniol, Joaquín De Luz - reprezentant al baletului din New York, Natascha Mair și Davide Dato de la Baletul de Stat din Viena, au evoluat alături de soliști și membri ai Corpului de Balet al Operei Naționale din București. Muzica aleasă a fost cea a compozitorilor Johann Strauss-fiul, Piotr Ilici Ceaikovski, Philip Glass și Gaetano Donizetti, între alții, și a fost interpretată de Orchestra Operei Bucureștene, condusă de Pietro Salvaggio. Regia și conceptul artistic ale acestei seri de succes au fost semnate de Renato Zanella, cel care începând cu această stagiune este noul coordonator al trupei de balet al Operei Naționale din București.

"Au fost la înălțime toți invitații. Cel mai mult mie mi-a plăcut cuplul de francezi și o mențiune specială pentru Cristina Dijmaru. Este o gală pe care Bucureștiul o aștepta de multă vreme. În felul acesta, Bucureștiul a redevenit un punct de reper pentru baletul european, mondial. Îi mulțumim și domnului Zanella pentru această seară frumoasă și, mai ales, doamnei Beatrice Rancea, care a făcut ca lucrurile să se întâmple."

"A întrunit cam toate gusturile - și dans modern, și dansul clasic. E o deschidere triumfală. Aproape că nu credeam că se mai poate încă. Felicitări doamnei Beatrice Rancea!" - Ortansa Sturza, redactor șef la revista "Plai străbun"

Start așadar pentru stagiunea 2016-2017, o serie despre care Beatrice Rancea, managerul Operei Naționale București, a declarat:

"Avem în fiecare lună un eveniment. Am gândit până în 1 iulie, când este ultima premieră a stagiunii, să oferim publicului, în afară de spectacole din repertoriu, câte o premieră. O lună - o premieră a operei, o lună - o premieră a baletului. Și, evident, spectacole din repertoriu. Readucem în atenția publicului spectacole care, din păcate, au dispărut în ultimii trei-patru ani. Mă refer la Scrisoarea pierdută, care se va juca săptămâna viitoare. După ianuarie reluăm Lohengrin, Fidelio… titluri care au avut mare succes și nu s-au mai regăsit pe afișul nostru."

Reportaj realizat de Lucian Haralambie